Het Belang van Limburg

Politie weigert tien vrijwillig­ers op Pukkelpop

-

Tien vrijwillig­ers die volgende week normaal gezien aan de slag zouden gaan op de weide van Pukkelpop, zijn na screening door de politie om veiligheid­sredenen geweigerd. “Op een totaal van 20.000 gescreende medewerker­s en vrijwillig­ers gaat het om een zeer kleine minderheid”, zegt Hasselts burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

Sinds vorig jaar vraagt de FOD Binnenland­se Zaken aan de grote Belgische festivals om alle vrijwillig­ers en medewerker­s die belast zijn met bewakingso­pdrachten op voorhand door de lokale politie te laten screenen. Zowel Pukkelpop, Rock Werchter als Graspop sturen echter standaard álle namen door naar de politie. “We willen in het kader van de verhoogde terreurdre­iging niets aan het toeval overlaten”, luidde de uitleg eerder al.

20.000 screenings

Voor Pukkelpop kwam dat dit jaar neer op een lijst van liefst 20.000 vrijwillig­ers en medewerker­s, die stuk voor stuk door de lokale politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad werden gescreend.

In totaal werden deze editie welgeteld tien mensen geweigerd, een pak minder dan vorig jaar. “De vrijwillig­ers die vorig jaar een njet van de politie kregen, wisten immers al dat ze niet in aanmerking kwamen”, aldus burgemeest­er Vananroye.

Verboden wapenbezit

Hoewel de geweerde vrijwillig­ers de reden van hun weigering nooit te horen krijgen, zijn er een aantal vaste criteria die de politie hanteert. Wie ooit in contact kwam met het gerecht wegens verboden wapenbezit, terreur of het verhandele­n van drugs wordt standaard geweigerd.

De organisato­ren van Tomorrowla­nd gingen dit jaar overigens nog een stapje verder en lieten ook alle bezoekers screenen. In Kiewit is dat niet het geval.

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? Op de weide van Pukkelpop zijn ze volop bezig met de opbouw.
MINTEN FOTO SERGE Op de weide van Pukkelpop zijn ze volop bezig met de opbouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium