Het Belang van Limburg

“Regime in instelling is onmenselij­k, dus ben ik gaan lopen”

Ontsnapte Hasselaar (16) wil zich aangeven, maar enkel als leefomstan­digheden in Everberg verbeteren

- Mohamed LAGHMOUCH

De 16-jarige Hasselaar, die maandagavo­nd voor de derde keer uit een jeugdgevan­genis wist te ontsnappen, heeft contact opgenomen met de redactie van Het Belang van Limburg. De redactie heeft hem uitdrukkel­ijk aangemaand zichzelf aan te geven bij de politie. “Dat wil ik wel doen”, zegt hij. “Maar dan moet er dringend iets veranderen aan het regime in de instelling.” Volgens de 16-jarige uit Hasselt zijn er verschille­nde redenen waarom hij de benen nam in de gesloten instelling De Grubbe in Everberg. “Het is daar een onmenselij­k regime”, klaagt de jongen aan. “We zitten bijna 23 uur opgesloten in onze kamer, hebben weinig beweegruim­te. Ik liep er tegen de muren op, het was echt om gek van te worden. Zo re-integreer je niemand in de maatschapp­ij.” De Hasselaar heeft ondanks zijn jonge leeftijd veel op zijn kerfstok. “Ik ben niet altijd even braaf geweest, dat weet ik”, geeft hij toe. “Jeugdzonde­s wil ik het niet noemen. Ik neem verantwoor­delijkheid voor wat ik heb gedaan, en ik wil mijn schuld afbetalen. Maar dan moet er iets veranderen. Niet enkel van mijn kant, maar ook bij de instanties.”

De jongen beseft wel dat hij niet in een positie zit om eisen te stellen. “Het is ook geen eis, maar een schreeuw om wat rechtvaard­igheid. Daarom heb ik ook besloten om te gaan lopen in Everberg”, zegt hij.

In het gesprek hebben we de jongen aangeraden om zichzelf onmiddelli­jk aan te geven bij de politie. “Dat wil ik wel doen, maar dan moet er iets veranderen aan het regime.”

“Pedagogisc­h uitgebouwd”

“De beweringen van de jongen verbazen ons”, reageert Inge Debel van de instelling De Grubbe in Everberg op de verklaring­en van de Hasselaar. “Onze instelling is pedagogisc­h uitgebouwd met onder meer onderwijs, leefgroepw­erking, vrije tijd en psychologi­sche begeleidin­g. Voor speciale gevallen, kan er wel tijdelijk een bijzonder regime ingesteld worden. Maar dat is niet zo streng.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium