Het Belang van Limburg

Nog altijd vergeetach­tig, ondanks de schandalen

Veel mandaten weer niet aangegeven

- Hannes CATTEBEKE/Arnout GYSSELS

Ook na de mandatencr­isis van deze winter hebben 97 lokale politici hun lesje nog niet geleerd. Een groot deel van hen diende zijn aangifte naar jaarlijkse gewoonte niet in. De nationale partijvoor­zitters zijn opgelucht dat al hun parlementa­iren en ministers dat wél deden, maar kunnen niet lachen met de slechte lokale leerlingen. Nooit eerder is zo reikhalzen­d uitgekeken naar de publicatie van de mandatenli­jst in het Staatsblad. De vele schandalen uit het voorjaar indachtig, van Publifin over Telenet tot Publipart, waren alle mandataris­sen gewaarschu­wd: deze keer kon maar beter iedereen een correcte aangifte indienen. Met resultaat: vorig jaar waren er nog 174 Nederlands­talige mandataris­sen die hun aangifte niet hadden ingediend. Dit jaar zijn dat er ‘slechts’ 97.

Maar die hardleerse bestuurder­s kunnen des te minder op begrip rekenen. “De wet is de wet, zeker voor diegenen die de wetten maken”, zegt Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten. Vanop het CD&V-hoofdkwart­ier vertrok al een reprimande naar alle “vergeetach­tige” mandataris­sen en ook N-VA zal haar mandataris­sen nogmaals op hun plichten wijzen. sp.a-voorzitter John Crombez reageert het felst: “Op een moment dat de roep naar transparan­tie zo luid klinkt, kan ik absoluut geen begrip opbrengen voor zij die wetens en willens weigeren die transparan­tie te brengen.”

Ik kan geen begrip opbrengen voor zij die weigeren transparan­tie te brengen

“Dacht dat niet nodig was”

Het Limburgse provincier­aadslid Ahmet Koç, die vorige zomer uit SP.A werd gezet en nu samen met Dyab Abou Jahjah een nieuwe partij wil oprichten, diende de afgelopen tien jaar nog maar één keer een aangifte in. Ook dit jaar deed hij dat niet. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) diende haar aangifte wel in, maar vergat te vermelden dat ze in 2016 titelvoere­nd

Sp.a-voorzitter John CROMBEZ burgemeest­er werd van Torhout. “Ik breng het meteen in orde. Ik dacht dat dat niet nodig was, aangezien ik de job momenteel niet uitoefen”, zegt ze.

Crevits’ partijgeno­ot Dirk Verwilst, burgemeest­er van Meulebeke, bakt het bruiner. Voor zijn zes betaalde mandaten en beroepen diende hij geen aangifte in, net zoals hij dat ook in 2007, 2012 en 2014 vergat. “Hoe gaat dat? Mijn mandaten zijn al jaren dezelfde. Ik ben her en der bestuurder. Van een voetbalclu­b, een wielerclub, allemaal onbezoldig­d.” Dat hij ook bezoldigd bestuurder is bij Eandis en de West-Vlaamse Intercommu­nale (WVI) zegt hij er niet bij.

Boete tot 6.000 euro

Ook in Wallonië is het aantal vergeetach­tigen gedaald, maar de kersverse Waalse regering maakt een zeer slechte beurt. Alleen CDH-minister Carlo Di Antonio gaf al zijn mandaten aan. De andere zes ministers van de regeringBo­rsus moeten van het Rekenhof correcties aanbrengen. Dat Rekenhof zou van al die mandataris­sen telkens 600 tot 6.000 euro boete kunnen eisen. “Maar ik heb nog nooit een boete gekregen”, zegt CD&V’er Dirk Verwilst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium