Het Belang van Limburg

Vos grootste vijand van ziekte van Lyme

Kans op tekenbeet kleinst in bos met roofdieren

- Gunter WILLEKENS

De vos en de steenmarte­r zijn onze beste bondgenote­n in de strijd tegen de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universite­it van Wageningen. “Deze roofdieren verdienen dan ook een betere beschermin­g, vooral in bosgebiede­n”, zegt de Nederlands­e ziekte-ecoloog Tim Hofmeester. Hofmeester voerde zijn onderzoek uit in twintig bosgebiede­n, met heel weinig tot heel veel roofdieren. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschap­pelijke magazine ‘Proceeding­s of the Royal Society’, waarna een en ander werd opgepikt door de New York Times. De Nederlands­e onderzoeke­r geldt door zijn onderzoek naar teken dan ook als een wereldauto­riteit.

Muizen als tekendrage­r

In ons land komt er een twintigtal soorten teken voor, waarvan de schapentee­k het meest frequent. “In tegenstell­ing tot wat zijn naam doet vermoeden, komt deze teek op bijna alle zoogdieren voor. Vleermuize­n en zeezoogdie­ren zijn de enige uitzonderi­ngen”, zegt Tim Hofmeester.

“De teken worden zonder Lymebacter­ie geboren, maar lopen deze op door zich te voeden op een geïnfectee­rde gastheer, zoals bijvoorbee­ld een bosmuis of een merel. Ze zijn zeer gevoelig voor uitdroging en bevinden zich dan ook vooral in habitats waar het vochtiger is, zoals in het bos. In hun larvale stadium wachten ze daar op kleine zoogdieren, heel vaak muizen of egels, die er voorbijkom­en. Die dragen dan soms honderden teken met zich mee.”

Vossen en steenmarte­rs

“Muizen - net als de mens - lopen de teken op door in de bossen rond te bewegen. Muizen die meer lopen, lopen meer teken op. Wat blijkt nu uit het onderzoek? Muizen in gebieden met meer vossen en steenmarte­rs dragen minder teken bij zich. De verklaring hiervoor is dat hoe meer roofdieren er aanwezig zijn, hoe meer de muizen zich gedeisd houden en minder vaak tevoorschi­jn komen.. Als ze veel rondlopen, hebben ze een grotere kans om opgegeten te worden door vossen of steenmarte­rs.. De muizen zoeken uit lijfbehoud de dekking op van dichte begroeiing.”

Tien keer minder

“De angst van muizen voor de roofdieren, zorgt er dus voor dat ze minder teken verspreide­n en het risico op tekenziekt­es verlagen. In gebieden met veel vossen en steenmarte­rs, hadden de muizen zelfs tot tien keer minder teken dan in gebieden met weinig

vossen en marters.” Volgens Hofmeester is er maar één conclusie mogelijk. De mens heeft er alle baat bij dat er vossen en steenmarte­rs zijn. “Omdat die dieren ook ongemakken veroorzake­n, is zowel in Nederland als in België de jacht op de vos toegestaan. Ik zou ervoor willen pleiten om dat recht in te dammen. In bosgebied kunnen vossen heel weinig mis doen. Daar zouden ze moeten beschermd worden. De mens heeft er zelf alle belang bij.”

Kempen en Limburg

In 2016 werden in België 9.700 tekenbeten gerapporte­erd. De meeste meldingen komen uit de Kempen en Limburg. Om een duidelijke­r beeld te krijgen van de ziektes, die door de teken worden veroorzaak­t, deed het Wetenschap­pelijk Instituut voor de Volksgezon­dheid begin dit jaar een oproep om teken, die na een beet verwijderd werden, gratis op te sturen en tegelijker­tijd een vragenlijs­t in te vullen.

“We hebben inmiddels meer dan 2.000 teken aangekrege­n”, zegt Katrien Tersago van het WIV. “Dat is nu al twee keer meer dan verhoopt. Dat is uitstekend, want des te meer teken, des te nauwkeurig­er de pathologis­ch kaart die we willen opmaken. De resultaten van het onderzoek worden begin 2018 verwacht.”

Info: www.tekennet.be

X

 ?? FOTO EPA/HBVL ?? In bosgebiede­n met veel roofdieren, zoals de vos en de steenmarte­r, komen er minder teken voor.
FOTO EPA/HBVL In bosgebiede­n met veel roofdieren, zoals de vos en de steenmarte­r, komen er minder teken voor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium