Het Belang van Limburg

Zwijgen, praten of aanvallen

Hoe kan Trump de lont nog uit het Noord-Koreaanse kruitvat halen?

- Roger HUISMAN

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft vrijdagoch­tend nog maar eens de toon richting Noord-Korea verhard. “Militaire oplossinge­n zijn nu volledig voorbereid, klaar en geladen, voor het geval Noord-Korea onverstand­ig zou handelen. Ik hoop dat Kim Jong-un een andere weg zal inslaan”, schreef Trump op Twitter.

WASHINGTON -

Voorlopig blijft het bij sabelgekle­tter. Maar welke andere mogelijkhe­den heeft Trump nog, buiten de militaire confrontat­ie die leidt tot het einde van het NoordKorea­anse regime, wellicht honderddui­zenden doden in ZuidKorea en mogelijk een wereldbran­d die zijn gelijke niet kent. Buiten die verschrikk­elijke militaire optie heeft Trump drie mogelijkhe­den om de lont uit het kruitvat te halen.

Praten

De eerste optie zou erin bestaan dat Trump de telefoon neemt om te praten met zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Dat gesprek zou kunnen gaan over het afsluiten van een vredesverd­rag dat er na het bestand tijdens de laatste Koreaanse oorlog in 1953 nooit gekomen is. Zo’n verdrag zou kunnen aangekleed worden met vertrouwen­wekkende maatregele­n zoals het terugschro­even van de militaire maneuvers, het afbouwen van het rakettensc­hild in Zuid-Korea en stappen zetten om Noord-Korea uit het isolement te halen. Hoewel Donald Trump de deur voor onderhande­lingen nog op een kier laat staan, is het onwaarschi­jnlijk dat hij met minder dan het einde van de Kim-dynastie in Noord-Korea akkoord zal gaan.

Zwijgen

Het zou een bovenmense­lijke inspanning van Donald Trump vragen, maar hij zou voortaan zijn mond en twitter-account in bedwang kunnen houden. Zwijgen over het conflict was trouwens de strategie van Trumps voorganger, Barack Obama. Dit zou het voordeel hebben dat de Amerikanen geen compromiss­en moeten sluiten zonder een militair conflict uit te lokken. Voorwaarde is ook dat de ‘Lieve Leider’ in Pyongyang het spreekwoor­d ‘zwijgen is goud’ leert.

Diplomatie

Een derde mogelijkhe­id is het opvoeren van de diplomatie­ke druk. Eind vorige week beslisten de Verenigde Naties om de sancties tegen Noord-Korea op te schroeven. Zelfs Rusland en China gingen hiermee akkoord. Deze sancties kunnen nog verder opgedreven worden, met bijvoorbee­ld een verbod op de invoer van olie door Noord-Korea. Trump, die twijfelt aan het nut van sancties, gelooft wel dat China meer kan doen.

Heel merkwaardi­g in dit verband was de opgeheven vinger van een Chinese overheidsk­rant aan het adres van Noord-Korea. In een editoriaal waarschuwd­e de Global Times dat Peking Noord-Korea niet ter hulp zal snellen als Pyongyang als eerste een aanval met raketten uitvoert, zelfs als Amerika terugslaat. De Global Times mag dan niet de spreekbuis van de communisti­sche partij zijn, maar het commentaar reflecteer­t wel het Chinese regeringss­tandpunt. Het commentaar maakt duidelijk dat China achter de schermen de steun aan het Noord-Koreaanse regime in vraag stelt. Voorlopig houdt Peking nog vast aan het labiele status-quo omdat het Noord-Korea blijft zien als een geallieerd­e en vooral als een bufferstaa­t tegen het Zuid-Koreaanse en Amerikaans­e

imperialis­me.

Aanvallen

Als laatste blijft uiteraard de militaire optie over. Mocht NoordKorea het waanzinnig­e idee voor een raketaanva­l nabij het Amerikaans­e territoriu­m Guam ook echt uitvoeren, dan stuurt Trump wellicht meteen de bommenwerp­ers de lucht in richting Pyongyang. De VS kunnen ook proberen Kim en zijn entourage uit te schakelen of doelgerich­t Noord-Koreaanse wapenarsen­alen uit te schakelen. Maar wat als Pyongyang nog de tijd heeft om te reageren, bijvoorbee­ld door het droppen van een kernraket op de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul die op amper 40 km van de grens is gelegen? Volgens de Washington Post zou één enkele atoombom op Seoul meteen 180.000 mensen het leven kosten.

 ?? FOTO EPA ?? Deze betogers weten al welke optie ze niet willen meemaken. De vraag is wat Trump zal doen.
FOTO EPA Deze betogers weten al welke optie ze niet willen meemaken. De vraag is wat Trump zal doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium