Het Belang van Limburg

Diplomaten op Cuba belaagd met “akoestisch wapen”

-

Zowel de Verenigde Staten als Canada onderzoeke­n of hun diplomaten op Cuba het slachtoffe­r geworden zijn van een aanval met een akoestisch wapen, nadat verschille­nde diplomaten gehoorklac­hten hadden.

WASHINGTON/HAVANA -

Sinds de herfst van vorig jaar klaagden verscheide­ne Amerikaans­e diplomaten in Havana over gehoorverl­ies en andere klachten. Enkelen onder hen moesten voor verzorging terugkeren naar de VS. Na maandenlan­g onderzoek gaan de Amerikanen er nu van uit dat hun diplomaten het slachtoffe­r geworden zijn van een “akoestisch­e aanval” met een of ander gesofistic­eerd geluidstoe­stel. De problemen zouden zich voordoen in de woonomgevi­ng van de diplomaten. De Amerikaans­e diplomaten op Cuba wonen in domeinen die eigendom zijn van de Cubaanse staat. “Cuba is in gebreke gebleven in zijn verplichti­ng om voor de veiligheid van buitenland­se diplomaten te zorgen. Als gevolg daarvan hebben we twee Cubaanse diplomaten verzocht het land te verlaten en dat is intussen gebeurd”, zo zei woordvoers­ter Heather Neuert van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken woensdag.

Ondertusse­n

blijkt dat ook een Canadese diplomaat die op Cuba gestatione­erd is dezelfde klachten heeft. Volgens een regeringsw­oordvoerst­er “zoekt de Canadese regering, samen met de Amerikaans­e en de Cubaanse overheden, naar de oorzaken van het probleem”. Daarbij zou ook onderzocht worden of een en ander het werk kan zijn van een derde land, zoals Rusland of China.

Het Cubaanse ministerie van Buitenland­se Zaken stelde dat “Cuba nooit zal toestaan dat Cubaans grondgebie­d wordt gebruikt voor een actie tegen geaccredit­eerde diplomaten of hun families”. Er komt een uitgebreid en prioritair onderzoek. Cuba en de VS hebben nog maar sinds kort opnieuw volledige diplomatie­ke betrekking­en na de opening die toenmalig Amerikaans president Barack Obama maakte in 2014. Onder president Trump zijn de relaties alweer wat minder goed.

 ?? FOTO REUTERS ?? De Amerikaans­e ambassade op Cuba telt nu wat minder volk nadat enkelen voor verzorging terug naar de VS moesten.
FOTO REUTERS De Amerikaans­e ambassade op Cuba telt nu wat minder volk nadat enkelen voor verzorging terug naar de VS moesten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium