Het Belang van Limburg

Credit Suisse stopt handel in Venezolaan­se obligaties

-

Credit Suisse zal geen Venezolaan­se overheidso­bligaties meer kopen of verkopen. De Zwitserse grootbank, die reputaties­chade vreest, wil geen financiële reddingsli­jn uitwerpen naar het regime van president Nicolas Maduro.

“In het kader van het politieke klimaat en de recente gebeurteni­ssen in Venezuela, en de daden die gesteld zijn door de regering, willen we verzekeren dat Credit Suisse niemand de middelen geeft om de mensenrech­ten van het Venezolaan­se volk te schenden”, schrijft de bank in een interne memo. De handel in obligaties wordt verboden, ook van alle schuldpapi­er dat sinds 1 juni door Caracas werd uitgegeven, trekt Credit Suisse de handen af. Venezuela kampt met een acuut tekort aan basisprodu­cten. Het regime gaat schulden aan om aan cash te geraken. De oppositie roept de financiële sector op om niet in die obligaties te investeren. Credit Suisse geeft daar nu als eerste gehoor aan.

ZÜRICH - China boos over VSoorlogss­chip bij Spratlys BEIJING -

China heeft scherp geproteste­erd tegen de aanwezighe­id van een Amerikaans­e oorlogsbod­em in de territoria­al omstreden wateren van de Zuid-Chinese Zee. De destroyer USS John S. McCain is op illegale wijze het zeegebied rond een rif van de Spratly-eilanden binnengedr­ongen, zei woordvoerd­er Geng Shuang van het ministerie van Buitenland­se Zaken in Peking. “Een dergelijke daad vormt een schending van de Chinese soevereini­teit en veiligheid en brengt het leven van het personeel langs beide kanten van de frontlijn in gevaar.”

Met het binnendrin­gen van de 12-mijlszone van de door China kunstmatig aangelegde atollen hebben de VS donderdag de aandacht willen vestigen op de vrijheid van de scheepvaar­t. Het was het derde gelijkaard­ig maneuver sinds de Amerikaans­e president Donald Trump in januari aan de macht kwam. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag had een jaar geleden de verregaand­e gebiedsaan­spraken van China in de Zuid-Chinese Zee als onrechtmat­ig van de hand gewezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium