Het Belang van Limburg

Hik hik hoera

We blazen al 50 jaar in het zakje

-

Al een halve eeuw doen we het: blazen in het zakje, om na te gaan of we niet te veel op hebben achter het stuur. Dat zakje heeft in al die jaren wel een behoorlijk­e evolutie ondergaan: van een blaaspijp met ballon in 1967 tot een modern snuffeltoe­stel in 2017. De aanleiding voor de allereerst­e ademtest was een zwaar verkeerson­geval met tien doden.

HASSELT -

Met acht pintjes – of 1,5 promille in je bloed – achter het stuur zitten: het was helemaal niet strafbaar in de jaren 60. Tot de invoering van de ademtest in 1967. Blazen deden we toen in een blaaspijp, waar een soort ballon aan vast hing. “De ademtest diende niet als vast bewijs. Wie positief blies, moest nog een bloedtest ondergaan. Het was een omslachtig en ingewikkel­d proces. De alcohollim­iet lag op 1,5 promille, daarmee loop je twintig keer zoveel kans om een ongeval te veroorzake­n als iemand die niet heeft gedronken”, zegt Benoit Godart van het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid (BIVV). De ademtest kwam er na een zwaar ongeval in april 1966. Een dronken bestuurder maaide in Asse vijftien schoolkind­eren van de weg, tien overleefde­n de klap niet. De man had 2,2 promille in het bloed en was in slaap gevallen achter zijn stuur.

In die tijd waren er een miljoen auto’s ingeschrev­en in ons land. Bijna zes keer minder dan nu. Toch lag het aantal verkeersdo­den vier keer zo hoog. Met een dieptepunt van 3.101 verkeersdo­den in 1972.

De ademtest is sindsdien grondig geëvolueer­d, net als de alcohollim­iet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium