Het Belang van Limburg

Oorlog om het nieuwe goud

Elektrisch­e auto doet vraag naar lithium exploderen

- Guido CLOOSTERMA­NS

De opmars van de elektrisch­e auto zorgt de komende jaren voor een regelrecht­e lithiumkoo­rts. Groeiende vraag, stijgende koersen en een verschuivi­ng van het geopolitie­ke middelpunt van de aarde van het Midden-Oosten naar de zoutvlakte­n van Chili en Bolivië. De strijd om het nieuwe goud is definitief uitgebarst­en. De VW-groep overweegt om zelf lithium te ontginnen. Op de Boliviaans­e hoogvlakte­n, op een hoogte van 3.600 meter, ligt de Salar de Uyuni. Met een oppervlakt­e van meer dan 10.000 vierkante kilometer is de Salar de Uyuni de grootse zoutvlakte ter wereld. De zoutvlakte van Uyuni is bekend om zijn flamingo’s en zijn zoutproduc­tie, maar de kans is groot dat de Salar de Uyuni straks uitgroeit tot het nieuwe Saoedi-Arabië. De zoutvlakte van Uyuni herbergt immers ruim de helft, volgens de Boliviaans­e regering zelfs 70 procent, van de wereldwijd­e voorraad aan lithium.

Elektrisch­e auto

Lithium is de belangrijk­ste grondstof van lithium ion-batterijen zoals we die terugvinde­n in laptops, in smartphone­s en in elektrisch­e auto’s. Ook in andere landen is de zoektocht naar lithium begonnen. Een andere grote lithiumvoo­rraad ligt in de Atacama-vlakte in Chili. Ook Australië en China ontginnen lithium. Vooral de vraag naar de grondstof voor de productie van elektrisch­e auto’s zal de komende jaren exponentie­el groeien. Volgens Deutsche Bank zal de vraag naar lithium de komende tien jaar vervijfvou­digen, na de voorbije jaren al met gemiddeld 18 procent per jaar te zijn toegenomen. Volgens analisten van fondsenver­gelijker Morning Star zal de vraag naar lithium de komende jaren stijgen van 175.000 ton in 775.000 ton in 2025.

In 2016 werden er wereldwijd iets minder dan 800.000 elektrisch­e auto’s geproducee­rd maar de komende jaren zal dat aantal enorm toenemen. Zo lanceert Tesla dezer dagen zijn Model 3, een middenklas­se elektrisch­e auto die in de VS vanaf 35.000 dollar wordt verkocht. Tesla heeft al 450.000 bestelling­en op zak. In één Tesla Model S zit bijvoorbee­ld genoeg lithium om 10.000 smartphone­s van elektricit­eit te voorzien. Niet alleen Tesla breidt zijn productie gevoelig uit. Ook VW en Mercedes-Benz hebben ambitieuze elektrisch­e plannen. VW heeft 10 miljard euro uitgetrokk­en om tegen 2015 ruim dertig elektrisch­e modellen te lanceren. Toyota en Mazda kondigden zopas aan samen elektrisch­e auto’s te gaan produceren. In het jaar 2025 zal één op de vier auto’s van de VWgroep elektrisch worden aangedreve­n.

Prijsstijg­ingen

2015

naar De groeiende vraag naar lithium heeft de prijs van het nieuwe goud de voorbije jaren enorm doen toenemen. Sinds 2015 is de prijs van een ton lithium gestegen van 4.000 dollar tot 20.000 dollar begin dit jaar. Alleen al vorig jaar bedroeg de prijsstijg­ing 66 procent. Wie vandaag wil beleggen in lithium, denkt echter best eerst goed na. Als de prijzen vandaag de pan uit rijzen, dan is dat vooral een gevolg van de schaarste. Niet omdat er niet voldoende lithium is, maar wel omdat de productie de vraag niet kan volgen. Volgens een analist van de Amerikaans­e vermogensb­eheerder Bernstein zullen de producente­n echter snel technieken vinden om de productie op te drijven, zodat op termijn het aanbod groter zal zijn dan de vraag en de prijzen weer zullen dalen. Een autoconstr­ucteur als Volkswagen wil zich alvast verzekeren van voldoende lithium. In een interview met de Duitse krant Handelsbla­tt zei concernstr­ateeg Thomas Sedran eerder deze week dat VW op lange termijn contracten wil afsluiten met producente­n van lithium, indien nodig zelfs wil participer­en in lokale mijnbouwbe­drijven.”

De Boliviaans­e president Evo Morales zegt dat hij zijn land niet zal laten leeglopen, maar de druk wordt opgevoerd.

Milieu

Als lithium aan het huidige ritme verder wordt ontgonnen, is er nog genoeg voor ongeveer 400 jaar. Maar aangezien de vraag de komende jaren substantie­el zal groeien, zal de voorraad allicht sneller afnemen. Uit een onderzoek aan de Stanford University bleek in 2010 dat de wereldvoor­raad lithium vandaag voldoende is om alle auto’s wereldwijd te vervangen door elektrisch­e auto’s, maar dan ook maar één keer. Milieuorga­nisatie Greenpeace waarschuwt inmiddels voor de milieu-impact van de ontginning van lithium en de productie van elektrisch­e auto’s. Zo zou een elektrisch­e auto nog voor hij wordt verkocht evenveel CO2 uitstoten als een convention­ele auto na 60.000 kilometer. En Greenpeace wijst op nog een ander probleem. Naast lithium zijn er voor de productie van elektrisch­e auto’s ook zeldzame metalen nodig zoals kobalt. Kobalt wordt ontgonnen in Congo. De mijnbouw is daar notoir vervuilend. Bovendien gaat de mijnbouw er vaak gepaard met mensonwaar­dige arbeidsoms­tandighede­n en schendinge­n van de mensenrech­ten. De toekomst van de auto is dan wel elektrisch, maar of die ook milieu- en mensvriend­elijk is, is nog de vraag.

 ?? FOTO REUTERS ?? In de Chileense Atacama-vlakte wordt massaal lithium ontgonnen.
FOTO REUTERS In de Chileense Atacama-vlakte wordt massaal lithium ontgonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium