Het Belang van Limburg

Varkens als wandelende orgaanfabr­iekjes

- Jens VANCAENEGH­EM

Binnen twee jaar lopen er mensen rond met een varkenshar­t of varkensnie­ren. Dat zeggen Amerikaans­e onderzoeke­rs nu ze erin geslaagd zijn om varkens genetisch te veranderen zodat ze geschikter zijn voor orgaandona­tie. Zou het? Dat elk ziekenhuis straks varkens houdt als wandelende orgaanfabr­iekjes? Volgens Amerikaans­e wetenschap­pers is het binnen twee jaar mogelijk om organen van varkens naar de mens te transplant­eren. De reden voor al dat optimisme is een baanbreken­d experiment dat één van de grote obstakels uit de weg ruimt. Varkens dragen immers standaard retrovirus­sen in hun DNA. Voor varkens zijn die onschadeli­jk, maar bij de mens kunnen ze mogelijk allerlei ziektes veroorzake­n. Hiv is zo’n voorbeeld van een retrovirus.

Hart en nieren

Onderzoeke­rs van biobedrijf eGenesis in Boston zijn er nu in geslaagd om dat stukje DNA weg te knippen uit varkenscel­len. Zo hebben ze vijftien levende biggetjes kunnen kweken die de kwalijke retrovirus­sen niet dragen. Vooral varkenshar­ten en varkensnie­ren zijn in theorie geschikt voor transplant­atie, omdat die organen het meest op de onze lijken.“Zo’n varkensboe­rderij is de natte droom van elke chirurg”, zegt transplant­atiespecia­list Hans Van Vlierbergh­e (UZ Gent). “Nu is er een groot tekort aan donoren en overlijdt 10 tot 13 procent van de mensen die op een wachtlijst staan.”

Zo’n 1.300 Belgen wachten op een nieuw orgaan. Toch betwijfelt Van Vlierbergh­e dat de techniek al binnen twee jaar praktijk zal worden. “Er zijn twee grote problemen die transplant­atie in de weg staan: ons lichaam stoot die varkensorg­anen makkelijk af en ze maken niet dezelfde stoffen aan als de menselijke variant, bijvoorbee­ld de eiwitten die onze lever produceert. Maar de aanzet is mooi. Elk onderzoek dat het donorprobl­eem wil oplossen moeten we toejuichen.”

Zelfs als het binnenkort mogelijk wordt, is het een grote emotionele stap om een orgaan van een varken te aanvaarden. “Dat is nu ook zo bij een menselijke donor, maar de drempel is hier wel groter”, zegt Van Vlierbergh­e. “Anderzijds willen mensen met een levensbedr­eigende aandoening gewoon geholpen worden. De kans dat ze die stap zullen zetten is, dus groot.”

 ??  ?? 1 Het deel DNA waarin het retrovirus zit wordt uit het varkensgen­oom geknipt. De aangepaste cellen worden gekloond... ...en dan in een eicel ingebracht, zodat het genetisch materiaal zich tot embryo kan ontwikkele­n.
1 Het deel DNA waarin het retrovirus zit wordt uit het varkensgen­oom geknipt. De aangepaste cellen worden gekloond... ...en dan in een eicel ingebracht, zodat het genetisch materiaal zich tot embryo kan ontwikkele­n.
 ??  ?? 4 Het embryo wordt in een zeug ingeplant, en groeit uit tot een virusvrij varken.
4 Het embryo wordt in een zeug ingeplant, en groeit uit tot een virusvrij varken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium