Het Belang van Limburg

Zomerregen

- Door Frans BAERT

De afgelopen weken heeft de zon zich niet veel laten zien in onze hoek van de wereld. Een drassig wolkendek hield koppig alle zomerse warmte en licht tegen. Van een zeldzame droge namiddag, profiteerd­e ik om buiten te lezen. In mijn boek stond een zin die ik enkele keren herlas en vervolgens ook onderlijnd­e: ‘De waarheid is een schuwe vogel’. Terwijl regenwolke­n uit het westen bleven aanzetten, bereikten ons uit het oosten berichten over oorlogsdre­iging.

Twee staatshoof­den die het jargon van straatvech­ters hanteren, dagen elkaar uit. Op een speelplaat­s levert dat enkele schrammen en een bloedneus op, op het wereldtone­el staat meer op het spel.

Een probleem kan nooit op het niveau waarop het zich heeft gesteld opgelost worden, schreef Einstein. De vader van de atoombom had kennis van zaken. In het gras zat een merel, onbeweegli­jk stil. Hij had me gezien, maar vloog niet op. Zijn oog hield mijn blik vast tot ik op m’n schreden was teruggekee­rd, naar binnen. Enkele jaren geleden zat er ook een merel onbewogen in het gras, de volgende dag vond ik hem dood terug achter een struik. De waarheid achter zijn stille aanwezighe­id was dat de vogel door het dodelijke usutu-merelvirus was besmet. Ik kreeg ooit met de gevolgen van de ziekte van Lyme te maken door een besmette tekenbeet. Sindsdien vermijd ik alle dichtbegro­eide paden. Het bospad achter het spoor, langs de Tomatenbee­k, bleef lange tijd vrij van struikgewa­s, maar afgelopen lente veranderde dat. Ik was daarom al een hele poos niet meer in het bos geweest. De hoop dat iemand het pad vrij zou maken, bleek ongegrond.

Op een avond staken m’n zoon en ik daarom de handen uit de mouwen. Een pragmatisc­h antwoord. De kaboutertj­es die met snoeischar­en de wildgroei hadden bedwongen, dat waren wij. Merels zijn zeker geen schuchtere vogels, je ziet ze in elke tuin rondhuppel­en, zelfs in het midden van de stad. Maar tot het begin van de vorige eeuw waren ze wel schuw, lieten merels zich enkel in bossen opmerken. Het is wellicht honger die de vogels ertoe dreef om de nabijheid van de mens op te zoeken. Waar homo sapiens etensrestj­es laat vallen, is meer te bikken dan in een bos. De motivatie van de merel doet aan het antwoord van Willie Sutton denken, de beruchte Amerikaans­e bankrover. Op de vraag van een reporter waarom hij banken plunderde, antwoordde hij: “Dat is waar het geld zit.” Als lezer zoekt u misschien naar een thema dat bovenstaan­de losse fragmenten met elkaar verbindt? Neem het me niet kwalijk, maar schrijver dezes is ook het spoor bijster. Volgen we schuwe vogels, besmette teken of de Koreaanse crisis? Het kan alle kanten uit. Ik ben ook benieuwd.

Het beeld van de zomerse buien helpt misschien. Als regendrupp­els vloeien tekstfragm­enten samen in een beker waarmee ik ze opvang. Niet alles dat uit de hemel valt, is even boeiend of gunstig. Op het bospad regent het ook snoeppapie­rtjes, flessen en zakdoeken. Als ze niet te vies zijn raap ik ze op. Mijn actie is geen nobele daad, maar wordt door puur egoïsme gemotiveer­d, want als ik ze laat liggen blijf ik me er de volgende dagen aan doodergere­n. ‘De waarheid is een schuwe vogel’ – het is een versregel die van Olav Hauge komt, een Noorse appelkweke­r, en dichter.

Hauge schreef over het natuurscho­on van zijn land – bomen, vogels, de oogst, wind en regen, veel regen. De neerslagst­atistieken voor zijn geboortest­reek zijn indrukwekk­end.

Soms bracht de wind naast regen ook nieuws uit de wereld aan. In een gedicht over het Koreaanse conflict tilt hij de problemati­ek op naar een niveau waar niemand nog het geraas van bullebakke­n kan horen. Ik zie jullie, skeletmens­en van Korea […], De dood kent geen woorden, enkel de bleke grijns van leiders met een koud geweten.

Olav H. Hauge (1908-1994),‘Korea’, uit: ‘Luminous Spaces’(2016), vert. Olav Grinde Een dag later is de merel uit de tuin verdwenen. Het zwijgen dat hij heeft achtergela­ten, stemt niet echt gerust. Straks spoelt de zomerregen zijn waarheid weg. Good luck en tot ziens. Uw trouwe dienaar, FB

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium