Het Belang van Limburg

“U krijgt geen sticker, want u bent toch geen christen”

Vrijwillig­ster Virga Jessefeest­en weigert kapster van Turkse origine etalagesti­cker te geven

- Zahra BOUFKER

Een vrijwillig­er van de Virga Jessefeest­en heeft bij een stickerbed­eling vorige week geweigerd om een exemplaar in de etalage van een Hasseltse kapster van Turkse origine te kleven. “Toen ik verhaal ging halen bij de vrouw, zei ze dat ik er geen kreeg omdat ik toch geen christen ben”, getuigt kapster Kadriya Coban. Het voorval heeft al voor heel wat beroering gezorgd in ‘het Dorp’, de buurt van de Minderbroe­dersstraat, de Isabellast­raat en de Dorpsstraa­t. In kapsalon Coban in de Minderbroe­dersstraat blikt uitbaatste­r Kadriya Coban terug op enkele bewogen dagen. “Vorige week kwam hier een viertal vrijwillig­ers voorbij die stickers van de Virga Jessefeest­en plakten tegen de etalageven­sters van de handelaars. Mijn winkel zijn ze gepasseerd zonder er één te kleven. Ik vond dat vreemd, want ik voel me ook betrokken bij wat er in de buurt gebeurt.”

Coban ging daarom aan de buren vragen of zij wel allemaal een sticker hadden gekregen. “Ik passeerde de krantenwin­kel, de chocoladez­aak, de bakker, de fruitwinke­l en een aantal horecazake­n in dezelfde straat. Ik vroeg hen hoe zij aan de sticker kwamen. Allemaal antwoordde­n ze dat die was aangebrach­t door de vrijwillig­ers van de Virga Jessefeest­en.”

Geen Hasseltse christen

Eén van de handelaars vertelde haar dat een van de vrijwillig­ers op het einde van de straat woont. “Ik ben toen verhaal gaan halen en heb haar gevraagd of ik ook zo’n sticker zou kunnen krijgen. ‘Nee’, antwoordde ze mij, ‘want jij bent geen christen.’ Ik schrok van haar reactie en zei haar dat ik graag bij de handelaars van de straat zou

Kadriya COBAN Kapster in Hasselt willen horen en ook zo’n sticker tegen mijn raam zou willen. Ze weigerde weer en antwoordde dit keer dat ik niet van Hasselt was. Ik voelde mij echt tekortgeda­an.” Vol onbegrip droop Coban af. Een dag later nam ze contact op met de stad Hasselt. Daar werd haar beloofd om gevolg te geven aan haar verzoek. Met succes. “Donderdag is bij mij een zeer vriendelij­ke man op bezoek geweest. Hij heeft zich uitgebreid geëxcuseer­d en had een sticker bij. Blijkbaar had het stadsbestu­ur met hem contact opgenomen. Ik moet toegeven dat ik enorm blij was met dat bezoek. Het heeft mij weer hoop gegeven.” Luc Smeets, woordvoerd­er van de Virga Jessefeest­en, was niet op de hoogte van het incident, maar wilde wel reageren. “Wij feesten voor hoop en verbondenh­eid. Wij staan open voor iedereen. Hoe meer ziel, hoe meer vreugde”, zo stelt hij.

XXToen ik aandrong dat ik echt graag een sticker wilde, weigerde de vrijwillig­ster weer. Dit keer omdat ik niet van Hasselt ben

 ?? Foto MIST ?? Kapster Kadriya Coban (midden) voor haar kapsalon.
De bewuste stickers.
Foto MIST Kapster Kadriya Coban (midden) voor haar kapsalon. De bewuste stickers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium