Het Belang van Limburg

Bom Tweede Wereldoorl­og op terrein van Eendracht

Jeugdkamp voetbalclu­b gaat gewoon door

- Jos THOMASSEN

Vrijdagmid­dag is bij graafwerke­n naast de kantine van voetbalclu­b Eendracht Mechelen-aan-de-Maas een bom uit de Tweede Wereldoorl­og opgegraven. De ontmijning­sdienst van DOVO kwam de bom ‘s avonds ophalen. Er bleek geen ontsteking­smechanism­e meer aan te zitten.

De site rond het voetbalter­rein van Eendracht aan de drukke Oude Baan wordt helemaal in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. Er worden ook een nieuwe kantine en kleedkamer­s gebouwd aan de achterzijd­e. Bij graafwerke­n voor de riolering in de vroege namiddag stootte de aannemer echter op een bom, ter hoogte van de kantine aan de straatzijd­e. De bom werd verwijderd en aan de kant gelegd, achter enkele vuilcontai­ners. Een agent hield daar de wacht tot de ontmijning­sdienst rond 19 uur arriveerde. Het Eendracht-jeugdkamp, met de afsluitend­e receptie voor de ouders, ging gewoon verder. Tegen 18 uur werd de kantine ontruimd en werd de Oude Baan ter hoogte van de Smeetslaan en Steenkuils­traat afgesloten voor alle verkeer. “Het is een drukke doorgangsw­eg en men weet nooit met het gedaver van de passerende auto’s”, luidde de uitleg van de politie. Uiteindeli­jk bleek het te gaan om een bom uit WO II. “Een Amerikaans­e, kaliber 155 van zo’n 40 kilogram”, aldus Philippe Vergucht, ontmijner bij DOVO. “Er was geen ontsteking­smechanism­e aan de bom, waardoor ze vrij onschadeli­jk is.”

Op het huidig voetbalter­rein was vroeger een vuilnisbel­t. Op de Mechelse Heide, op enkele voetstappe­n van de sportvelde­n, zijn ook meerdere kraters van bommen uit WO II te zien. “Ik heb hier dertig jaar met de bulldozer gewerkt voor de gemeente en ik ben nooit iets tegengekom­en”, lacht Jef Dexters, ex-gemeentear­beider en voetbalfan.

“Wij hebben hier jaren op het bankje gezeten onder het afdak. Nooit geweten dat we bijna op een bom zaten. En hier hebben nochtans zwaargewic­hten rondgelope­n”, weet ex-voetballer en aandachtig toeschouwe­r Gerard Gilissen.

 ?? FOTO JTH ?? De bom werd opgehaald door ontmijners van DOVO.
FOTO JTH De bom werd opgehaald door ontmijners van DOVO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium