Het Belang van Limburg

DOVO opgeroepen voor mysterieuz­e rook op Kiewitbrug

- Toon ROYACKERS

DOVO, de ontmijning­sdienst van het leger, is vrijdagmid­dag opgeroepen voor een mysterieuz­e rookontwik­keling net naast de Kiewitbrug in Hasselt. Arbeiders zagen daar kort voor 12 uur plots een rookpluim opstijgen achter de zandbergen van de werf. Die bleek te komen van een oude rookbom uit de Tweede Wereldoorl­og. Brandweerz­one Zuid-West Limburg snelde meteen met een ploeg ter plaatse. “We hebben nagetrokke­n of er eventueel een gasleiding onder de werf door liep”, zegt bevelvoerd­er Tom Timmermans van brandweerp­ost Hasselt. “Maar alle plannen bleken gelukkig negatief. Ook netbeheerd­er Infrax kwam even ter plaatse voor een extra controle. Nergens bleek er echter een leiding te liggen die tijdens graafwerke­n geraakt kon zijn.”

Toch kwam er

nog

steeds

een vreemde rook onder het zand uit. Het leek dus een erg mysterieuz­e brand die zich situeerde achter de bergen zand die van de werf van de Kiewitbrug kwamen. “Vreemd genoeg kwam de rook echter niet uit het vers aangevoerd­e zand, maar wel uit de grond die er al vele jaren lag. Het laatste idee leek misschien alsof er daar nog een of ander oorlogspro­jectiel lag, dat mogelijk nog gevaar kon opleveren. Preventief hebben we een perimeter ingesteld. Evacuaties waren echter niet nodig, en ook het verkeer op de Kiewitbrug hebben we gewoon laten verder rijden.”

Ongevaarli­jk

DOVO kwam uit Leuven wel intussen ter plaatse om de vreemde rookontwik­keling te onderzoeke­n. De ontmijners begonnen te graven in het zand en vonden al snel resten van een oude rookbom. Die dateerde vermoedeli­jk nog van de Tweede Wereldoorl­og. Bij de aanleg van de Groene Boulevard in Hasselt werd al een grote lading zand net naast de Kiewitbrug verplaatst. “Bij de nieuwste werkzaamhe­den aan de brug zelf zijn daar de voorbije dagen verschille­nde zware voertuigen overgerede­n. Mogelijk is een oude rookbom die nog in het zand lag dat van de Boulevard kwam daarop beginnen reageren”, vermoedt officier Timmermans. “Alleszins bleek één en ander ongevaarli­jk. Die rookbommen werden destijds slechts gebruikt om een rookgordij­n op te trekken. De opgetromme­lde militairen hebben de restanten laten ‘uitroken’, waardoor het mysterie na enkele uren opgelost was.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium