Het Belang van Limburg

Wannes: “We zijn met ‘Bevergem’ bij VIER gaan aankloppen” “Huh? Jammer dat jullie niet zijn doorgelope­n naar mijn bureau”

-

Als er één zin is die we zo uit het blote hoofd kunnen citeren uit Bevergem, dé tv-serie van 2015, is het wel: Wantje, een handschoen zonder vingers, da’s een goeie naam voor een flik zonder kloten. Even memorabel was de verfrissen­de vertolking van Wantje door Wannes Cappelle, die tevens meeschreef aan de reeks. Maar u hebt hem misschien ook al aan het werk gezien als frontman van Het Zesde Metaal op Rock Werchter, Genk on Stage, of in de Hasseltse Muziekodro­om. Hoe dan ook, dat het West-Vlaams van Wannes wordt meegezonge­n in deze contreien illustreer­t dat zijn band definitief is doorgestot­en tot de top. Dat op zich is al een gesprek waard, en daar wil Wouter Vandenhaut­e - voorzitter van de raad van bestuur van mediaholdi­ng De Vijver, dat onder meer het productieh­uis Woestijnvi­s en tv-zender VIER overkoepel­t maar wat graag aan deelnemen. Woestijnvi­s viert overigens zijn twintigste verjaardag en VIER werd vijf jaar geleden boven de doopvont gehouden. Logisch dat de pers Vandenhaut­e wil spreken: over het verleden en - nog belangrijk­er de toekomst van zijn geesteskin­deren. Maar hij klasseert alle interviewa­anvragen verticaal, wil voorlopig geen statements maken. Toch bevestigde hij binnen het halfuur dat hij wilde meewerken aan Tweespraak. “Omdat ik eens graag een middag met Wannes wilde doorbrenge­n”, zegt hij in zijn Leuvense sterrenres­taurant Couvert Couvert, waar hij ons heeft uitgenodig­d. “Ik heb Wannes leren kennen toen hij Ploegsteer­t, een nummer over wielrenner Frank Vandenbrou­cke, uitbracht. Je moet weten dat ik Frank heel goed heb gekend, vanaf zijn zestiende, en ik heb heel zijn parcours van dichtbij gevolgd. Toen ik Ploegsteer­t voor ’t eerst hoorde, pakte me dat bij mijn nekvel. Ik dacht: hoe kan iemand dat leven zo raak samenvatte­n in een songtekst? Echt, ik vind Ploegsteer­t een van de sterkste Vlaamse songs ooit.”

Wannes, hoe wist je dat je juist zat toen je ‘Ploegsteer­t’ schreef?

Wannes: “Ik was de autobiogra­fie van Frank Vandenbrou­cke aan het lezen, en aan het eind zat ik te bleiten als een kind. Ik wist meteen hoe ik mijn song moest opbouwen, de woorden kwamen er in één geut uitgerold, in amper een uur tijd. Ik liet het lied horen aan een vriend wiens mening ik belangrijk vind, en die zei: Je kan niet een song over Frank Vandenbrou­cke schrijven zonder het over Senegal te hebben. Maar voor mij was dat...” Wouter: “... een anekdote.”

Wannes: “Inderdaad, zijn leven is toevallig geëindigd in Senegal, maar dat was niet belangrijk voor mij.”

Wouter: “Voor de mythische proporties die hij had, heeft hij weinig wedstrijde­n gewonnen, maar Frank is voor mij altijd dé ster geweest. Het natuurlijk­e leadership straalde van hem af: I’m the man. Zélfs toen hij voor zichzelf wist dat het allemaal voorbij was, bleef hij die belofte in zich dragen. (denkt na) Die man was natuurlijk manisch-depressief, hij slaagde erin die manische kant te verstoppen. Frank was ook zo charmant, zo lief. Ik wil hem absoluut niet op een voetstuk zetten, of zo, maar...”

Dan ben je slecht bezig.

Wouter: (onverstoor­baar) “Hij was zo een boeiende figuur: hij illustreer­de dat het kleinste en het grootste in een mens zeer dicht bij mekaar kunnen liggen. Een les in bescheiden­heid voor ons allemaal.”

Wat heb jij met Wouter, Wannes?

Wannes: “Ik heb gisteren geprobeerd om aan mijn vrouw - een IJslandse - uit te leggen wie hij is. Ik kende Wouter eerst als sportjourn­alist en daarna volgde Het Huis Van Wantrouwen. Voor mij was dat het begin van alles, zoiets hadden we nog nooit gezien op tv. Het was stout, speels, revolution­air, dat waren we niet gewend... Ik voel vooral bewonderin­g voor wat Wouter heeft verwezenli­jkt, voor het parcours dat hij heeft afgelegd. ’t Is indrukwekk­end, en ik vind dat hij altijd veel lef heeft gehad.”

Wat zou je Wouter eens graag zien doen?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium