Het Belang van Limburg

“Als Belg had ik nooit de Giro gewonnen”

- Jan-Pieter DE VLIEGER

De BinckBank Tour komt vandaag doorheen Kanne, het Belgische dorpje waar Nederlande­r Tom Dumoulin (26) vorig jaar ging wonen. Dumoulin zat er de voorbije twee nachten ook op hotel met de ploeg, op minder dan honderd meter van zijn huis. “Ik woon heel erg graag in België en kende Kanne ook al veel langer. Ik kwam er vroeger altijd frietjes halen.” Nu die ene Tom is gestopt, lijkt een andere zijn rol over te nemen. Tom Dumoulin lijkt hetzelfde soort adoratie op te roepen als Tom Boonen. De fans staan elke dag in rijen aan de teambus van Sunweb, vrouwen, mannen en kinderen door elkaar. Zoals de Eneco Tour in 2006 finishte in Balen, zo betoont de organisati­e nu eer aan Dumoulin: gisteren startte de vijfde rit in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen, vandaag rolt het peloton na negen kilometer wedstrijd door Kanne, waar Dumoulin vorig jaar in juli ging wonen.

“Ik denk dat het allemaal toeval is”, zegt Dumoulin. “Toch zeker de passage door Kanne. Riemst was eerder al een startplaat­s in de Eneco Tour toen er helemaal nog geen link met mij was. Maar dat de organisati­e ons nu met de ploeg ook nog in een hotel in Kanne heeft gelegd, is wel bizar. Ik slaap letterlijk op minder dan honderd meter van mijn huis. Gisteren ben ik nog even snel met de hond gaan spelen.” (lacht)

Het is ook in Hotel Limburgia in Kanne dat het interview plaatsvind­t. En ook daarin merk je dat Dumoulin naar Boonen neigt. Hij heeft een afspraak met maar liefst drie verschille­nde media, die elk hun moment krijgen met de Girowinnaa­r.

Waarom ben je uitgereken­d in Kanne gaan wonen?

“Ik zocht iets dat rustiger was dan Maastricht, maar toch dicht in de buurt lag. Ik kende Kanne ook al goed. In Maastricht woonde ik in de meest zuidelijke wijk, hier vlakbij. Ik kwam hier vroeger frietjes halen. Voor mezelf heb ik nu het beste van twee werelden: vlakbij Maastricht, maar met de fiets hoef ik de stad niet meer door. Als ik ga trainen, ben ik gelijk weg.”

Kanne is geen vlucht voor de Nederlands­e vermogensb­elasting?

“Dat is mooi meegenomen, natuurlijk. Dat geeft mee de doorslag als je moet kiezen tussen een gelijkaard­ig Belgisch of een Nederlands dorp.”

Tom Boonen heeft best wat kritiek gekregen omdat hij om fiscale redenen naar Monaco trok. Tim Wellens – ook Monegask – voelt er zich naar eigen zeggen schuldig over dat hij minder bijdraagt. Wringt het niet bij jou?

“Euh, neen. (lacht) Mocht Tim er echt mee in zijn maag zitten, had hij het gewoon niet gedaan, toch? Hetzelfde geldt voor mij. Monaco is voor mij geen optie op dit moment. De trainingso­mstandighe­den zijn er gunstiger, maar ik zou me minder lekker in mijn vel voelen. Zo sta ik er nu in. Over vijf jaar is dat misschien anders.”

Begeef je je vaak in het openbare leven in Kanne?

“Nou, zo heel veel openbaar leven heb je hier niet. Er zijn wel wat cafés, maar daar kom ik nooit. In de patisserie ga ik wel eens wat lekkers halen, net als in het ijssalon. En in Brasserie Kanne en Kruiken ben ik ook al geweest, ja. Maar niet om te eten. Moet ik misschien eens doen. Ik voel me hier nooit lastiggeva­llen. De mensen weten wie ik ben en komen graag een babbeltje slaan, maar dat is alleen fijn. Iedereen kent hier iedereen. Ik ben ook maar een gewone jongen.”

Tom DUMOULIN

Je blijft wel Nederlande­r. Riemst wilde na je zege in de Giro graag een huldiging organisere­n, maar jij was naar verluidt categoriek: er zou maar één huldiging komen en die zou in Maastricht plaats vinden.

“Ja. Ik voel me veel meer Nederlande­r dan Belg. Ik ben geen halve Belg of zo. Sorry. Stom voorbeeld, maar ik kijk bijna nooit naar ‘de Belg’ op televisie, hoewel de Belgische kanalen thuis nu wel vooraan zitten. Alleen De Slimste Mens ter Wereld heb ik wel eens gevolgd.”

Zelfs koers kijk je op de NOS?

“Oei, dat is een gewaagde. (lacht) Ik zal eerlijk zijn: wielrennen kijk ik doorgaans op Sporza.”

Nederland zit met jou, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema dik in de klassement­srenners. België heeft na het afhaken van Jurgen Van den Broeck niemand meer. Hoe komt dat?

“Bij ons is het cool om klassement­srenner te zijn. De nieuwe Zoetemelk proberen te worden, dat is het summum. In België lijken jullie daar ook wel naar te snakken, maar als het erop aan komt, genieten jullie toch meer van Boonen of Van Avermaet. Meer dan Jurgen Van Den Broeck.”

Stel dat je niet in Maastricht, maar net verderop in België was geboren. Zou je nu dan een andere renner zijn?

“Goeie vraag. Dan was ik ook opgegroeid met dat Vlaamse voorjaar. Dan had ik dat soort koersen veel meer gereden en was ik wellicht meer een type Van Avermaet geworden. Wat niet per se een goed idee was geweest, want ik heb niet die sprint van de Flandriens. En dan had ik nooit de Giro gewonnen.”

Tot nog toe heb je elk jaar wel klassieker­s gereden. Blijf je dat doen als je straks vol op de Tour gaat mikken?

“Zoals je zegt: tot nog toe heb ik het altijd gedaan. Ik vind het ook superleuk. Maar mijn talent lijkt meer specifiek op maat van het rondewerk. Ik herstel snel en goed, kan dag na dag presteren. Terwijl ik het moeilijk heb om op één dag boven mezelf uit te stijgen. Iets wat Van Avermaet of Boonen wel hebben.”

De clichés over bescheiden Belgen en brutale Nederlande­rs, kloppen die voor jou binnen het peloton?

“Op de fiets helemaal niet. Flandriens die kunnen prima kwakken, duwen en brutaal zijn. Als het gaat om plaatsen af dwingen in een peloton zie ik geen verschil. Naast de fiets klopt het cliché wel vind ik: Nederlande­rs zijn een stuk directer. Al hebben wij wel Zico Waeytens in de ploeg. Da’s een Belg, maar wel een tamelijk directe.” (lacht)

Ik kende Kanne al. Vroeger ging ik er frietjes kopen

Tot slot: vind je niet dat je ten behoeve van een vlotte integratie in België minstens één veldrit moet rijden komende winter?

(lacht) “Zeker niet. (fel) Ze-ker niet! Je moet je kwaliteite­n kennen in het leven en al helemaal je non-kwaliteite­n. Ik kan het niet, heb het nooit gedaan. Ieder zijn meug, toch? Gebrek aan integratie­wil? Ik doe het lekker niet. Tom Boonen heeft ook nooit gecrost, ik zit safe.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium