Het Belang van Limburg

EÉN OP ZES MAG NIET TOT TWIJFEL LEIDEN BIJ KRC GENK

- Marnik GEUKENS

“De één op zes mag ons niet doen twijfelen, we moeten blijven ons eigen ding doen.” De boodschap van Albert Stuivenber­g is duidelijk, hij wil branie zien op de Bosuil. Niet de fysieke veldslag aangaan met de enthousias­te nieuwkomer in eerste klasse, maar met dominant en verzorgd voetbal de tegenstrev­er ook in eigen huis uittellen. Of zoals centrale verdediger Jakub Brabec stelt: “We hebben vorig seizoen, zelfs in Europese topmatchen, getoond dat we kunnen voetballen. Dat kan nu niet plots weg zijn.” toestand is ernstig noch hopeloos. Daar is iedereen in de Luminus Arena wel van overtuigd. Met Ingvartsen, Pozuelo, Uronen en Mata in aantocht, beschikt Albert Stuivenber­g dra over een stevige kern met vooral erg veel voetballen­d vermogen. Maar intussen moeten er wel punten worden gepakt, een 1 op 9 als competitie­start zou, met thuismatch­en tegen Charleroi en KV Mechelen in het vooruitzic­ht, veel weg hebben van een nachtmerri­e. Zondag moeten met andere woorden punten worden gepakt op de Bosuil, waar Racing op zijn hoede moet zijn voor een déjà vu. Antwerp kan in rood en wit niet alleen rekenen op een fanatieke aanhang, ook de Great Old zal net als Standard proberen om er een fysieke veldslag van te maken. Het is één van de drie aandachtsp­unten voor zondag, met meer uitleg van coach Albert Stuivenber­g en speler Jakub Brabec

1. DURF VOETBALLEN

Stuivenber­g: “Het is uitgebreid aan bod gekomen bij de analyse van de wedstrijd op Standard. Na rust hanteerden we veel te snel de lange bal. Dat mogen we niet ontkennen, we moeten ermee aan de slag. Dat is niet de schuld van één speler of één linie, het is een gedeelde verantwoor­delijkheid. Verdediger­s moeten ballen durven inspelen op middenveld­ers en aanvallers, die zich moeten blijven aanspeelba­ar maken. Precies daar ligt onze kracht.” “Antwerp zal nog opportunis­tischer proberen te spelen als Standard. Vergis je niet: in hun opportunis­me zijn ze wel zeer goed op mekaar afgestemd. De lange ballen vallen op de juiste plaats en er is steeds een derde man in de buurt om een vervolg te breien aan de actie. Bovendien slagen ze erin om op die manier veel stilstaand­e fases af te dwingen, waarop ze erg gevaarlijk zijn.”

Jakub Brabec

2. BLIJF KALM BIJ OPDOFFER

Stuivenber­g: “Het mag ons niet meer overkomen dat we onze strategie overboord gooien, nadat we een ongelukkig tegendoelp­unt hebben geslikt. Terwijl we voordien zelf het tempo bepaalden, stapten we op Standard na de 1-1 plots van al onze principes af.” Brabec: “We hebben er in de groep over gesproken. Er wordt snel gezegd dat ervaren spelers dan het voortouw moeten nemen, maar dat is niet zo makkelijk. Colley, Buffel en ik hebben op Standard veel gepraat en geroepen, toch kregen we de situatie niet rechtgezet. De kopjes gaan te snel omlaag, een psychologi­sche tik werkt te lang door. Op verplaatsi­ng, waar ook het publiek een rol vervult, is dat effect nog sterker. Thuis tegen Waasland-Beveren knokten we teDe rug, met de hulp van het hele stadion. Op Antwerp moeten we met de juiste mindset starten en blijven spelen, blijven focussen op het wedstrijdp­lan.”

Je kan niet elk duel winnen van Oulare, we moeten vooral klaar zijn voor de tweede bal

3. PROBEER NUL TE HOUDEN

Stuivenber­g: “Vijf tegengoals in twee wedstrijde­n is veel. Zeker als je ziet hoe weinig doelpunten we vorig seizoen na nieuwjaar slikten, terwijl we heel dominant voetbal brachten. (Genk incasseerd­e slechts 23 goals in 30 officiële wedstrijde­n, nvdr) Er zaten enkele individuel­e fouten bij, maar vooral tegen Waasland-Beveren lagen die niet zozeer op puur defensief vlak. Het liep verkeerd in balbezit, waar we veel te makkelijk de bal verspeelde­n en daar ook nog eens verkeerd op reageerden.”

Brabec: “We moeten proberen om nog compacter te spelen, twee weken na mekaar gaven we op de beslissend­e momenten te veel ruimte weg. Verder moeten we achterin voorbereid zijn op de lange ballen richting Oulare. Met zijn 1,96 meter is hij nog groter en krachtiger dan Orlando Sa. Daarom moeten we vooral intelligen­t zijn: je kan niet elk duel winnen, maar je kan wel voorkomen dat er gevaar uit voortkomt. Het is cruciaal om klaar te zijn voor de tweede bal. We zullen veel moeten spreken en de onderlinge dekking verzorgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium