Het Belang van Limburg

“Niet het gevoel dat ik iets gemist heb”

Faris Haroun was ooit hét toptalent van Genk en komt nu weer boven water bij Antwerp

- Gert GYSEN

Na enkele jaren uit de schijnwerp­ers keerde Faris Haroun dit seizoen samen met Antwerp door de grote poort terug op het hoogste niveau. En daar maakt de marathonma­n – 31 jaar intussen – indruk. Met de wedstrijd tegen zijn ex-club Genk in aantocht, blikken we aan de hand van enkele belangrijk­e figuren terug op zijn carrière. “Als mijn verbeterd contract de slechtste beslissing is uit de carrière van Jos Vaesen, dan heeft die man het niet zo slecht gedaan, denk ik.”

Michel Bruyninckx

De jonge Haroun doorliep de jeugdreeks­en van RWDM en Racing Genk, maar de trainer die de belangrijk­ste rol in zijn ontwikkeli­ng speelde is Michel Bruyninckx, zijn leraar op de topsportsc­hool in Leuven. “Zijn manier van trainen – veel herhaling van oefeningen, werken met hersenen en tegelijk oefeningen doen - heeft me echt geholpen. Hij heeft trouwens veel goede spelers onder zijn hoede gehad: Dries Mertens, Sven Kums, Denis Odoi, Steven Defour,… Nadien heeft Ronny Van Geneugden als beloftenco­ach nog een belangrijk­e rol gespeeld, net als Sef Vergoossen die me liet debuteren bij Genk.”

Jos Vaesen

Haroun speelt zes jaar bij Genk, maar na zijn vertrek bij de club vertelt toenmalig voorzitter Jos Vaesen dat “Haroun op te jonge leeftijd al een dik contract geven één van de grootste fouten uit zijn carrière was”. Haroun: “Op dat moment help je een jonge speler er niet mee door zoiets te zeggen. En al helemaal niet omdat het onwaar is. Want ik was verre van de best betaalde speler. Ik heb nadien getoond dat ik wel een en ander in m’n mars heb. Trouwens, als dat zijn grootste fout is geweest als voorzitter, zal hij het toch niet zo slecht gedaan hebben (lacht).” De match van zondag maakt niet echt speciale gevoelens los bij Haroun. “Genk heeft altijd een speciale plaats in m’n hart, want ik ben daar prof geworden. Ze hebben me echt geholpen. Maar de match van zondag is niet speciaal omdat ik van de ploeg bijna niemand meer ken.”

René Vandereyck­en

Na Genk gaat het naar Germinal Beerschot. Er lijkt zelfs een carrière als internatio­nal voor hem weggelegd. Faris Haroun gaat met de beloften van België naar de Olympische Spelen in Peking (2008) en scoort daar de winninggoa­l tegen Nieuw-Zeeland. Onder René Vandereyck­en speelt hij wat later ook zes interlands met de A-ploeg. Maar in tegenstell­ing tot zijn maatjes Kompany en Dembélé is Haroun niet mee doorgegroe­id. “Ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Ik was internatio­nal, stond op de Olympische Spelen, heb gevoetbald in Engeland en in Middlesbro­ugh kennen ze mijn naam nog steeds,… Neen, als ik terugkijk op wat ik tot nu toe bereikte, ben ik fier.”

Mohamed Haroun

Haroun kent in Middlesbro­ugh zeker in het begin enkele mooie seizoenen, maar in zijn laatste seizoen komt hij amper aan spelen toe en ook een passage bij Blackpool is geen succes. Hij zit zelfs enkele maanden zonder club, maar in die periode heeft hij veel steun aan zijn vader Mohamed. “Hij is de belangrijk­ste persoon in mijn carrière geweest. Mijn mama is christen en mij papa moslim, maar ze hebben mij zelf mijn weg laten uitzoeken. Uiteindeli­jk ben ik zelf in de richting van de islam geëvolueer­d. Ik had veel vragen en vond die antwoorden in de islam. In moeilijke momenten voelde die godsdienst als een kracht.” Haroun is nu ook zelf vader en wil zijn zoon Zayd dezelfde opvoeding geven. Want net als zijn moeder is ook de vrouw van Haroun een christen. “Ik ga er zijn om op alle vragen die hij heeft te antwoorden en dan laat ik hem de keuze maken die hij wil. Maar voor mij draait het er niet om voor welke godsdienst hij kiest, het is gewoon de opvoeding die goed moet zijn. Hij moet een goede basis mee krijgen.”

José Riga

Na zijn passage in Engeland wil Haroun terugkeren naar België, maar alleen Cercle is geïnteress­eerd. Al in zijn eerste seizoen degradeert de ploeg naar tweede klasse. “Nadien moest ik echt moeite doen om mijn eigen niveau niet te laten afglijden. Vorig seizoen

Faris HAROUN kwam José Riga en hij heeft me echt een boost gegeven. Riga heeft weer vuur in m’n spel gekregen. En dat vuur heb ik mee naar Antwerp gebracht.”

Wim De Decker

Op de Bosuil was er in december één iemand die zeer sterk ijverde voor de komst van Haroun: trainer Wim De Decker. “Als een trainer zo sterk in je gelooft, doet dat deugd. Samen hebben we toch een stukje geschieden­is kunnen schrijven door Antwerp terug te brengen naar het hoogste niveau.”

Als mijn verbeterd contract de slechtste beslissing is uit de carrière van Jos Vaesen, dan heeft die man het niet zo slecht gedaan, denk ik

 ?? Foto GMAX AGENCY ?? Faris Haroun.
Foto GMAX AGENCY Faris Haroun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium