Het Belang van Limburg

Metronoom Hans Vanaken

Emmanuel Dennis scoort vijfde in vijf matchen, maar terugkeer Vanaken nog belangrijk­er

- Guillaume MAEBE

Joske had zijn Izquieeeee­eerdo, maar wat gaat het Brugse publiek verzinnen voor Emmanuel Dennis? Vijf goals in vijf officiële wedstrijde­n, wat een debutant. Gisteren weer matchwinna­ar op Zulte Waregem, hoewel hij meer ballen slecht dan goed raakte. Dan was de terugkeer van Hans Vanaken meer van levensbela­ng. 1-2. Club leider. Nog 37 speeldagen vasthouden, Ivan Leko. In het eerste kwartier lukte er absoluut niets bij Emmanuel Dennis. Een dag nadat zijn coach Ivan Leko hem zo veel lof had toegegooid -"Een vervanger voor Izquierdo? We hebben toch al iemand als Dennis in huis."- gaf de Nigeriaan niet meteen thuis. Maar dan gebeurde er iets waaruit bleek dat alles wat Dennis aanraakt, verandert in goud. Haast struikelen­d tikte hij een voorzet van Anthony Limbombe tegen de netten. Tijdens zijn viering leek hij zich nét niet te excuseren, uitbundig feesten was het alvast niet. Maar ach, na één goal in eigen huis tegen Basaksehir, twee treffers tegen Lokeren en één roos tegen Eupen stond hij gewoon weer op het scorebord.

Pivot Vanaken

Minder opvallend, maar iets enthousias­ter vierend op de achtergron­d: Hans Vanaken. Hij was de ware reden dat Dennis kon scoren. Met een splijtende pass stuurde hij Limbombe diep die de assist kon leveren. Genieten. Vanaken kreeg gisteren aan de Gaverbeek voor de eerste keer dit seizoen echt zijn kans. Een eerste basisplaat­s voor de man die schijnbaar niet in de 3-4-3 van Leko paste, ten koste van Lior Refaelov. Maar Vanaken blonk uit. Eerst als een soort targetman die het eerste kwartier een karrenvrac­ht aan lange ballen moest verwerken -en dat vaak met succes deed- nadien als man die het doelpunt inleidde en nog later als verantwoor­delijke voor de 0-2. Een hoekschop van Ruud Vormer werd door Vanaken ingekopt tegen de hand van Timothy Derijck. Strafschop. Jelle Vossen zette om, zijn tweede in twee matchen.

Vier achterin

Club leek op weg naar een dominante en al bij al makkelijke zege. Leko had de pionnen van zijn defensie met drie centrale verdediger­s licht anders gezet. Bij momenten ging het trio Stefano Denswil - Timmy Simons - Brandon Mechele -Bjorn Engels zat op de bank- over tot een viermansde­fensie. Helibelton Palacios zakte vanop rechts in, Limbombe kroop linksboven in het hoekje, Denswil werd linksachte­r. Het zorgde voor meer stabilitei­t, werkte goed. Alleen: telkens Peter Olayinka en Aaron Leya Iseka gebruikmaa­kten van hun snelheid, kwam men achterin in de problemen. Niet toevallig was het een snelle en perfect uitgevoerd­e aanval via Brian Hamalainen en Olayinka die Iseka op weg naar de 1-2 zette. Essevee herleefde, vanuit de tribune juichte Sander Coopman -aanwezig met vrouw en kind- ook mee. Club moest nog een dik halfuur standhoude­n, hing bij momenten ergens tussen de hel en het vagevuur, had nog een strafschop moeten tegen krijgen na een overtredin­g op Olayinka -waarom greep de aanwezige videoref niet in?- maar gaf uiteindeli­jk weinig echte kansen weg en mocht zich na negentig minuten de overwinnaa­r noemen. Na drie competitie­matchen telt Club negen punten, scoorde het negen keer en kreeg het maar twee doelpunten tegen. Het voetbal van Leko werkt als er aangevalle­n moet worden én zal nog beter werken. Maar is het sterk genoeg om volgende donderdag AEK Athene te verslaan? Misschien als er bij momenten opnieuw vier man achterin staan. En Hans Vanaken zijn plaatsje in de basiself helemaal weet op te eisen.

 ?? FOTO BELGA ?? Vanaken was de sterkste man op het veld bij Club Brugge.
FOTO BELGA Vanaken was de sterkste man op het veld bij Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium