Het Belang van Limburg

“Bolt heeft Bob

JOURNALIST HOWARD WALKER LIEP JARENLANG IN

-

The Brewery,

hartje Londen, zo’n anderhalve week geleden. De laatste acte de présence van Usain Bolt voor ‘zijn’ 100 meter. “Of hij bij verlies toch niet stopt?”, vraagt iemand. Bolt lacht de suggestie weg: “Domme vraag, ik zál winnen.” En dan, gespeeld boos, tegen de voltallige zaal. “Zie je, uitgereken­d een Jamaicaan durft mij in vraag te stellen.” Wel, die Jamaicaan heet Howard Walker, journalist bij de Jamaica Observer. “Natuurlijk wist ik dat hij niet in vorm was. Ik volg hem al sinds hij jong was.” En Walker weet nog véél meer, aan de vooravond van Bolts allerlaats­te wedstrijd, de 4x100 meter. “Neen, het was geen verrassing dat hij de 100m niet won. Integendee­l, ik ben verbaasd dat hij het nog zo goed deed en brons pakte op een zucht van de winnaar”, zegt Howard Walker. “Ik ben Jamaicaan in hart en nieren, maar ik móést hem die vraag stellen. Bolt traint sowieso niet supergraag. Als hij zegt dat hij met pensioen gaat na dit WK, traint hij automatisc­h wat minder. Ken je dat spreekwoor­d: Als je zegt dat je met pensioen gaat, bén je al een beetje met pensioen. De paar wedstrijde­n die hij vooraf liep, deden mij vermoeden dat hij niet in de vorm stak om zijn wereldtite­l te verdedigen. Hij werd ook beïnvloed door het dodelijke ongeval van zijn boezemvrie­nd Germaine Mason. Hij heeft daarna verschille­nde weken niet getraind.” “Bij diegenen die hem volgen leeft het gevoel dat hij nog enkele jaren had kunnen doorgaan. We zouden willen dat hij voor áltijd doorgaat, maar we begrijpen waarom hij stopt. En hij verdient het. Hij stond normaal gezien op om vier uur ’s ochtends om te trainen, om zo de hitte van Kingston te vermijden. Terwijl wij in bed lagen, was hij al aan het trainen. En hij heeft véél gekotst van de zware trainingen, dat kan ik je wel vertellen. Ze hebben hem gepusht tot de limiet.

Howard WALKER Jamaicaans journalist Om dat tien, houden…”

“Ik denk niet dat hij een comeback zal maken. Misschien loopt hij nog enkele galawedstr­ijdjes, maar niet in een meeting. En hij mág stoppen. Hij is rijk, hij is beroemd. Om dán nog gemotiveer­d te blijven om hard te trainen.”

vijftien jaar vol

te Dat hij een telefoontj­e van José Mourinho verwacht op de laatste dag van de voetbalmer­cato, zo grapte Bolt op zijn perspraatj­e. “Hij grapt altijd dat hij bij Manchester United zal voetballen”, zegt Walker. “Ik heb hem zien voetballen. Hij is behoorlijk goed en zijn linkervoet is snoeihard. Ooit speelde hij een demonstrat­iewedstrij­d. De verdediger die hem moest bewaken, zei mij nadien: Nooit heb ik iemand harder zien trappen, net een raket die voorbij de doelman vloog. Hij kan zich dus behelpen op een voetbalvel­d. Maar of hij met Romelu Lukaku meekan bij Manchester United? ” “Wij zijn in Jamaica veel strenger voor onze prime minister en onze politici dan voor Usain. Als de politici een misstap begaan, worden ze gelijk met de grond gelijkgema­akt. Als Bolt iets stoms doet, zegt iedereen: Hé man, dat is nu eenmaal Usain. Wij vergeven het hem. Ooit lag een politici onder vuur. Iemand schreeuwde hem toe: Wat heb jij eigenlijk al voor je land gedaan? Denk je dat je Usain Bolt bent? “Hij is Bob Marley voorbijges­token. Marley is een icoon. Weet je dat hij de op twee na meest afgebeelde man is, na Ché Guevara en Barack Obama? Maar niet iedereen houdt van reggae en iedereen houdt wél van Bolt. Atletiek is wereldwijd populairde­r dan reggae.”

Natuurlijk maakt Bolt geen comeback. Om 4 uur opstaan, trainen tot je kotst, en dat vijftien jaar lang volhouden

“Toen hij op zijn vijftiende wereldkamp­ioen bij de juniores werd, gaf hij niet veel interviews tijdens meetings. We zagen hem wel af en toe achter de schermen, weg van de piste. Hij is altijd dezelfde gebleven, ook al werd hij wereldbero­emd en ook al is hij soms doodmoe. Na de Spelen van Rio waren wij al een paar uur in de mixed zone. De man die de 100 meter gewonnen had, stond zo’n drie uur op zijn benen en stond ons daarna te woord, grappend en grollend. Hij praat dan over alles, en heel veel over Manchester United. (lacht).”

“Of ik iets negatiefs over hem kan vertellen? Is graag feesten negatief? (lacht) Ik weet niet of hij een echte womanizer is. Ik weet niet of zijn vriendin dat zo graag heeft, al weet ik eigenlijk ook niet of hij nog bij zijn vriendin is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium