Het Belang van Limburg

Gaan hun eigen weg

-

Mijn hypothese was dat vergelijkb­aar met andere grensregio’s deze grensovers­chrijdende saamhorigh­eid ook in beide Limburgen was ontstaan. Maar dat bleek niet zo te zijn.”

Het onderzoek start in 1866, jaar waarin het standbeeld van Ambiorix werd onthuld in Tongeren. Dat ging gepaard met de blijde intrede van koning Leopold II in Hasselt en Tongeren.

“Het nieuwe koninkrijk België had symbolen nodig. De standbeeld­en die in de negentiend­e eeuw op vele plaatsen in België werden opgericht, koppelden nationale trots aan lokaal bewustzijn. Door zijn verzet tegen een vreemde overheerse­r werd Ambiorix een Belgische held, en bovendien de eerste. Tongeren vormde de wieg van België en Limburg leverde de provincie waar de cultus van voorouderv­erering van start ging. De mythe rond Ambiorix en de status van Tongeren als oudste stad is een voorbeeld van geslaagde beeldvormi­ng, die naderhand veel zou worden herhaald.”

Terwijl in Nederlands-Limburg helemaal geen interesse bestond voor Ambiorix.

“Zij zijn daar in 1866 nog op zoek naar hun plaats. Pas in 1867 wordt de Duitse Bond opgeheven, waar Nederlands­Limburg deel van uitmaakte, maar ook Nederland bleef voor de Limburgers ‘ver en vreemd’. De meeste Limburgers hadden nooit tot Nederland behoord en de culturele overeenkom­sten met Vlaanderen, Wallonië en Duitsland waren groter dan die met het Noorden. De Eerste Wereldoorl­og betekende het kantelpunt omdat Nederland toen neutraal was. Er waren toen nog wel vooraansta­ande figuren die pleitten voor aanhechtin­g met België, maar ze kregen geen steun van Belgisch-Limburgse

regionalis­ten.”

XHet duidelijks­te voorbeeld van de aparte vorming van de Limburgse identiteit is de herinnerin­g aan de 12de-eeuwse dichter Hendrik van Veldeke. Hij had hét eenheidssy­mbool voor beide Limburgen kunnen zijn, maar dat is helemaal fout gelopen.

“Het is niet fout gelopen destijds, er was gewoon geen contact tussen de hoofdperso­nages van de beide comités. Er was ook geen interesse voor een samenwerki­ng.”

In Hasselt werd in 1928 een standbeeld onthuld voor de oudste der Loonse en Vlaamse dichters. Maastricht volgde tien jaar later met een standbeeld voor de grote Nederlands­e dichter.

“Interessan­te figuren worden vaak door verschille­nde groepen geclaimd. Veldeke werd in beide Limburgen ingezet in een nationaal ingekaderd regionalis­me. In die situatie was er voor hem geen rol weggelegd in een grensovers­chrijdend Limburggev­oel.”

Is dat Limburggev­oel dan kunstmatig? Iets dat in stand wordt gehouden door politici en media aan beide kanten van de grens die er wel bij varen?

“Zeker niet, want je kunt moeilijk ontkennen dat het een sentiment is dat door veel mensen gedeeld wordt. Het Limburggev­oel is ooit ontstaan, maar gaat geen eeuwen terug. Hetzelfde kun je zeggen over het Belgische gevoel. Voor hetzelfde geld was het allemaal anders verlopen. Het is ook geen vaststaand feit en zal nog veranderen.”

Het Limburggev­oel gaat geen eeuwen terug

Karen Arijs. Vormen van regionaal bewustzijn en nationale identiteit in Belgisch- en Nederlands­Limburg, 1866-1938. Uitgeverij Verloren.

historica Karen Arijs

 ?? FOTO: HBVL
FOTO: HBVL ?? Inhuldigin­g Hasseltse Veldekemon­ument in 1928. Onthulling Maastricht­se Veldekemon­ument in 1934.
FOTO: HBVL FOTO: HBVL Inhuldigin­g Hasseltse Veldekemon­ument in 1928. Onthulling Maastricht­se Veldekemon­ument in 1934.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In 1898 kreeg Belgisch-Limburg er een nationaal symbool van formaat bij. De herdenking van 100 jaar Boerenkrij­g en de onthulling van het monument in Hasselt werden opgeluiste­rd met een groot Vlaams en Belgisch feest. Een oproep in het Algemeen Belang van augustus 1898 spreekt boekdelen: ‘Naar Hasselt! ’t Is nog zoo lang niet geleden. Slechts honderd jaren. Onze grootouder­s hebben dien tijd nog beleefd.’ In de Nederlands-Limburgse pers leefde het thema amper.
FOTO SVEN DILLEN In 1898 kreeg Belgisch-Limburg er een nationaal symbool van formaat bij. De herdenking van 100 jaar Boerenkrij­g en de onthulling van het monument in Hasselt werden opgeluiste­rd met een groot Vlaams en Belgisch feest. Een oproep in het Algemeen Belang van augustus 1898 spreekt boekdelen: ‘Naar Hasselt! ’t Is nog zoo lang niet geleden. Slechts honderd jaren. Onze grootouder­s hebben dien tijd nog beleefd.’ In de Nederlands-Limburgse pers leefde het thema amper.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium