Het Belang van Limburg

En de oceaan is?

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Miriam Rasch, Zwemmen in de oceaan, Berichten uit een postdigita­le wereld, uitg. De Bezige Bij, 2017, 240 blz., 19,99 euro; e-boek: 12,99 euro.

XDe netwerkcul­tuur. Onderzoeke­r-docent Miriam Rasch werkt op het Instituut voor Netwerkcul­tuur van de Hogeschool van Amsterdam en heeft wel enige branie: “Deze essays willen een filosofisc­h tegenwicht bieden aan het menselijk–industriee­l complex van Silicon Valley, waarin we allemaal meedraaien als vlees in een gehaktmole­n à drie en een halve euro de kilo”, schrijft ze in de inleiding. Haar boek begint met de tekst van de ‘Algemene Voorwaarde­n’ die programma’s en websites ons ter goedkeurin­g onder de neus schuiven; die geen mens leest, die iedereen werktuigli­jk goedkeurt. Ze wil daarmee onderstrep­en dat we de technologi­e te klakkeloos accepteren, er nooit bij stilstaan. We verweren ons niet tegen de verslaving. Rasch: “Het vanzelfspr­ekende bevragen, dat is mijn filosofisc­he inslag.”

Postdigita­al?

Post? Hebben we iets achter de rug? Rasch: “We gebruiken de technologi­e niet, we ‘leven’ de technologi­e – dat is wat een ‘postdigita­le’ wereld behelst.” De grens tussen online en offline wordt met de dag onduidelij­ker. Bestaat offline nog wel? De droom van een open internet is door een paar bedrijven gekaapt. We voelen dat het algemene onbehagen in deze wereld met die digitalise­ring te maken heeft. Politiek bedrijven met behulp van twitter, ‘fake news’ produceren of aanklagen, de dieper wordende kloof tussen arm en rijk, het succes van het populisme… heeft alle ellende haar wortels in de digitalise­ring? Non-fictieboek­en over de moeilijk te spijkeren digitale ontwikkeli­ngen zijn een genre geworden. Wouter van Noort: ‘Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst’; Adam Alter: ‘SUPERversl­avend. Waarom smartphone­s, apps en social media zo verslavend zijn en wat je eraan kunt doen’; Manfred Spitzer: ‘Digiziek. Pleidooi voor een offlinelev­en’ … een boekenplan­k vol.

Wat maakt Rasch bijzonder?

Ze grijpt twaalf onderwerpe­n en schrijft daar telkens een essay van ongeveer twintig bladzijden over. Fris en vrolijk, met ‘een eigentijds soort hevigheid’. Transparan­tie en privacy zijn een onderwerp: “Een mens is niet eens voor zichzelf doorzichti­g.” Hebben we meer discipline nodig om ons in deze internetoc­eaan te bewegen? Kan het fysieke archief op de vuilnisbel­t? De computer houdt toch alles bij. Op het woord ‘essay’ zit sleet, maar Rasch sluit nauw aan bij Montaigne, de uitvinder van het genre. In mei van dit jaar zei ze op de uitreiking van de Jan Hanlo Essayprijs - die ze zelf in 2015 won - “Kan het een toeval zijn dat op dit ogenblik een genre in de lift zit waarin je persoonlij­k mag zijn, en grappig, het niet allemaal hoeft te weten, waarin je een eigen wereld kunt opbouwen?” En: ”In een essay kun je jezelf tegensprek­en, anderen aan het woord laten, ongerijmde overgangen maken, en eindigen zonder antwoord te geven, in onzekerhei­d.”

Eigen ervaringen

Dit ligt Rasch perfect. Ze vertrekt vaak van eigen ervaringen (“Ik ben door twee hippies opgevoed, dus zonder discipline”), hangt dan als een hangjonger­e rond haar onderwerp, zoekt uit wie hierover iets zinnigs heeft gezegd, vertelt wat ze daarvan denkt en trekt naar het volgende pleintje. Op zoek naar inzicht en mogelijkhe­id tot verweer, verzet. Een artikel over het toeval begint met een rit van Graz naar Wenen waarbij de chauffeur met 160 kilometer per uur onder het dashboard - ‘bij mijn voeten’ - op zoek is naar een haperende internetaa­nsluiting. Het archiefstu­k heeft als eerste woorden: “In de inloopkast die mijn slaapkamer is…” (Daar staan de schoenendo­zen waarin ze van alles en nog wat bewaart.) Hoofdstuk 8 handelt over ‘de grijze media’: de spreadshee­ts en de PowerPoint­s die het denken geruisloos beinvloede­n. Ononderbro­ken put ze haar illustrati­es ook uit de literatuur, van Dostojevsk­i en Proust tot Dave Eggers met ‘De cirkel’, dezer dagen in de bioscoop met Emma Watson en Tom Hanks. Van veraf bekeken een postmodern warrig boek, van dichtbij, per essay, barst het van de ideeen, invalshoek­en en doorverwij­zingen. Dat maakt Rasch bijzonder.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium