Het Belang van Limburg

Op de koffie bij de baron

Kasteel Vogelsanck zet op 8 oktober de deuren open

- Zahra BOUFKER

Op 8 oktober zet kasteel Vogelsanck de deuren open voor het publiek, iets wat al jaren niet meer gebeurd is. Gisteren kreeg de pers al een voorsmaakj­e van wat u mag verwachten: een blik achter de schermen van een wereld die normaal gezien verborgen blijft achter hoge hekken, statige muren en waterparti­jen. De familie de Villenfagn­e de Vogelsanck heeft heel wat activiteit­en gepland onder het thema Kucuna – kunst, cultuur en natuur – om er een onvergetel­ijke dag van te maken. Je waant je in een filmdecor als je op het domein van kasteel Vogelsanck rondloopt. Een piekfijn verzorgd park, een oprijlaan en een kasteel omringd door water waar de traditie van afdruipt. Het is met duidelijke trots dat de kasteelhee­r, baron de Villenfagn­e ons rondleidt in het mooie gebouw. In elke kamer staan we stil bij een decoreleme­nt, een schilderij van een voorouder of een meubelstuk met een verhaal.

Baron de VILLENFAGN­E

Kasteelhee­r

“De geschieden­is van dit kasteel gaat duizend jaar terug”, zegt de baron. “De de Villenfagn­es wonen hier al driehonder­d jaar. Omdat we hier wonen en leven, kunnen we hier niet elke dag iedereen ontvangen. Maar het is natuurlijk ook een monument met een geschieden­is. En daarom willen we de mensen in de omgeving eenmalig de kans geven om een kijkje te komen nemen.”

Omdat dit een monument is met geschieden­is, willen we de mensen in de omgeving eenmalig de kans geven om een kijkje te komen nemen

Veel lawaai

De organisati­e is volledig in handen van zoon Evrard de Villenfagn­e. “Het bezoek aan het kasteeldom­ein kan vanaf 8 uur en eindigt om 17 uur. Er is voor iedereen wat wils. Ik heb hoge verwachtin­gen over de brocantiek­markt. De toegang bedraagt 5 euro inkom en 5 euro voor een rondleidin­g binnen”, zegt zoon Evrard.

Op 15 augustus komt de hele familie samen in het kasteel. “We zijn dan met 48 man. Onze negen kinderen en hun kinderen en partners. Als iedereen aanwezig is, is er natuurlijk veel lawaai en beweging”,besluit de baron. Dat belooft voor 8 oktober.

 ?? Foto ZB ?? Baron en barones (links) de Villenfagn­e openen de deuren van hun kasteel Vogelsanck slechts zeer sporadisch.
Foto ZB Baron en barones (links) de Villenfagn­e openen de deuren van hun kasteel Vogelsanck slechts zeer sporadisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium