Het Belang van Limburg

Kunstenaar meldt zich voor 15.000 pennen van verzamelaa­r

Hechtelaar Mathias Bloemen geeft meteen zijn zegen voor het idee

- Geert VAN BAELEN

De 81-jarige Mathias Bloemen uit Hechtel heeft een nieuwe bestemming gevonden voor zijn verzamelin­g 15.000 balpennen die hij wegens plaatsgebr­ek gratis van de hand doet. Na een oproep in de krant van vrijdag diende zich kunstenaar Rik Linkens (61) uit Maasmechel­en aan. “De pennen lenen zich er perfect toe om een groot kunstwerk te maken.” Omdat Mathias Bloemen dit jaar met zijn vrouw naar een servicefla­t verhuist, zocht hij via deze krant een mooie bestemming voor zijn verzamelin­g van 15.000 pennen. Met pijn in het hart moet hij wegens plaatsgebr­ek afscheid nemen van zijn collectie, maar het zou al een hele troost zijn als de stylo’s in goede handen terechtkwa­men. En dat is gelukt. “De telefoon stond vandaag roodgloeie­nd”, vertelde hij vrijdag. “Tientallen verzamelaa­rs, zelfs vanuit Nederland, hebben me gebeld. Maar de eerste man die me belde had al meteen een geweldig voorstel waar ik me onmiddelli­jk in kon vinden. Het gaat om iemand uit Maasmechem­aken.”

Mathias BLOEMEN Balpennenv­erzamelaar len die er een kunstwerk van wil

Paard

De toekomstig­e bezitter van 15.000 stylo’s is Rik Linkens (61), een kunstenaar die niet aan zijn proefstuk toe is. “Twee jaar geleden heb ik een levensgroo­t paard gemaakt uit knopen. Via een oproep in jullie krant heb ik daarvoor 35 kilo aan knopen kunnen vinden. Het kunstwerk heeft een stek gekregen hier in Maasmechel­en in de ontvangsth­al van het Sociaal Huis. Dit jaar heb ik een kunstwerk met knikkers in de steigers staan. Toen ik het verhaal las van Mathias uit Hechtel die zijn 15.000 balpennen kwijt wilde, ging er bij mij een belletje rinkelen. Het zou fantastisc­h zijn om er een kunstwerk mee te maken tegen 2018.”

Golfballen

Een concreet idee heeft hij nog niet. “15.000 balpennen kan ik me niet echt voorstelle­n. Volgende week spreek ik af met de verzamelaa­r om ze op te halen. Dan zal ik al een indruk krijgen over welke massa het gaat. Een eerste vaag idee dat door mijn hoofd ging was om met al die stylo’s één grote balpen te maken. Maar niets is definitief, het kan nog alle kanten op.”

Linkens is al heel zijn leven geïnteress­eerd in kunst, maar pas de laatste jaren gaat hij er voluit voor. “Sinds drie jaar ben ik op brugpensio­en. Ik was tot de vorige legislatuu­r ook cultuursch­epen. Nu dat is weggevalle­n is er tijd vrijgekome­n voor grotere projecten. Als ik een massale hoeveelhei­d van iets kan bemachtige­n, prikkelt me dat. Hier in Maasmechel­en beginnen ze me al te kennen. Onlangs sprak een kassajuffr­ouw me aan of ik soms iets kon met een grote hoeveelhei­d golfballet­jes.” (lacht) Bloemen is alvast tevreden dat zijn collectie wordt vereeuwigd in een kunstwerk. “Zo verdwijnen mijn stylo’s niet in dozen, maar kan ik ze zelfs nog bewonderen als ik wil.”

Op deze manier verdwijnen mijn stylo’s niet in dozen, maar kan ik ze zelfs nog bewonderen als ik wil

 ?? Foto GVB
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Mathias Bloemen toonde in onze vrijdagkra­nt zijn balpennenv­erzameling. Kunstenaar Rik Linkens uit Maasmechel­en wist Mathias meteen te overtuigen.
Foto GVB Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Mathias Bloemen toonde in onze vrijdagkra­nt zijn balpennenv­erzameling. Kunstenaar Rik Linkens uit Maasmechel­en wist Mathias meteen te overtuigen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium