Het Belang van Limburg

Kinderen helpen vluchtelin­gen bij het bouwen van tentenkamp

-

Het nieuwe kinderfest­ival Tureluurs is gisteren officieel gestart met de symbolisch­e overhandig­ing van de stadssleut­el aan de kinderen. Zaterdagav­ond slaan gezinnen met kinderen hun tenten op in het stadspark Petry, waar ook tipi’s staan opgesteld rond een kampvuur. “Zondag wordt de hele stad opgeleukt met avontuur, theater, muziek en workshops”, zegt schepen van Jeugd, Griet Mebis. Het gloednieuw­e kinderfest­ival Tureluurs komt in de plaats van het opgedoekte Marktrock. “We hebben traditione­el een rijkgevuld­e evenemente­nkalender, maar een kindereven­ement ontbrak nog. Met dit festival laten we kinderen toe om van Bilzen hun eigen wereld te maken. Tureluurs staat bol van de muzikale, creatieve en avontuurli­jke prikkels”, aldus schepen Mebis.

Aan het bosgedeelt­e van de Borreberg wordt er een 40 meter lange avonturenb­erg ingericht met een glijbaan, en elk half uur zijn er bootjesrac­en op de Demer met zelfgeknut­selde vaartuigen. In park Petry komt een Kinder Calaiskamp. “Hier maken de kinderen kennis met de vluchtelin­gen die bij CirQ acteren. Zij hebben op hun tocht naar België leren overleven. De kinderen kunnen de Syriërs helpen bij de opbouw van een kleurrijk tentenkamp, voorzien van meubeltjes en speeltuige­n. Heel praktisch en leerzaam”, stelt Mebis. Doorheen de stad wordt een vijftienta­l speelse locaties ingericht, waaronder het artiestenp­odium aan het Deken Paquayplei­n, met optredens van Kapitein Winokio, De Piepkes en Theater Froefroe. “Tureluurs is geen springkast­elenevenem­ent, waarbij ouders op een afstand de spelende kroost in de gaten houdt”, onderstree­pt Burgemeest­er Frieda Brepoels. “Dit is een festival voor kinderen én hun (groot)ouders. Samen beleven ze ongetwijfe­ld een onvergetel­ijke dag.”

De inkom is gratis. Het festival start zondagmidd­ag om 14u en sluit om 19u af met een grote discoshow.

X

 ?? FOTO JOGE ?? Naast de grote tipi’s komt een tentenkamp te staan dat de vluchtelin­gen opbouwen met de kinderen tijdens het festival Tureluurs.
FOTO JOGE Naast de grote tipi’s komt een tentenkamp te staan dat de vluchtelin­gen opbouwen met de kinderen tijdens het festival Tureluurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium