Het Belang van Limburg

Tongenaren helpen kunstwerk bouwen

- Dirk ROEFFLAER

Op 15 augustus krijgt de Grote Markt in Tongeren er voor één dag een nieuw gebouw bij. Het tijdelijke kunstwerk, dat bestaat uit kartonnen dozen, is een initiatief van de Franse kunstenaar Olivier Grossetête en wordt in elkaar gestoken door de Tongenaren zelf. Olivier Grossetête is een Franse beeldende kunstenaar die monumentaa­l werkt met kartonnen dozen en kilometers plakband. Hij is actief over heel de wereld: van Australië tot Zuid-Korea. Momenteel is hij aan de slag in Zwitserlan­d en in Strasbourg. Daarbij laat de kunstenaar zich inspireren door lokale gebouwen en realiseert hij zijn tijdelijke kunstwerke­n steeds samen met het plaatselij­ke publiek. Gisteren zijn tientallen Tongenaren aan de slag gegaan in de inkomhal van cultuurcen­trum De Velinx. Tegen maandagavo­nd moeten er 1.200 kartonnen dozen worden gekleefd en op maat gesneden, want dinsdag wordt het kunstwerk opgebouwd op het Stadhuispl­ein. De kunstenaar komt maandagavo­nd persoonlij­k langs om de puntjes op de i te zetten. Voor de voorbereid­ing doet Grossetête beroep op regisseur JeanMarie Bergey uit Marseille en zijn assistent Dirk D’Hondt uit Gent. “We werken met twee modellen van dozen: een brede en een smalle: brique en frite. Het kunstwerk is gebaseerd op een toegangspo­ort van de Basiliek. Het wordt 19,50 meter hoog, 9 meter breed en zal meer dan een ton wegen”, weet D’Hondt. “We starten steeds met de top en eindigen met de bottom, zowel in de workshop als tijdens de opbouw.”

40 vormen

Naast de 1.200 platgevouw­en dozen kunnen de vrijwillig­ers gebruikmak­en van een waterpas, meetlat, stylo en een schroevend­raaier. “Om de tape te snijden gebruiken we een spijker, want een breekmes is veel te gevaarlijk”, volgens Bergey die uit voorzorgsm­aatregel twee EHBO-koffers heeft laten voorzien. De dozen moeten in zowat veertig verschille­nde vormen worden versneden: op het ontwerp heeft de kunstenaar verschille­nde kleuren gebruikt, maar in de praktijk wordt er met nummers gewerkt.

Acht uur

De aanwezige Tongenaren stonden gisteren te popelen om te mogen beginnen. Sam Cunen (41) had zijn zoon Jelle (15) meegebrach­t: “Ik werk al vijf jaar in het magazijn van Rajapack, het Tongerse bedrijf dat de dozen heeft geleverd. Eigenlijk ben ik met verlof, maar ik wil er toch bij zijn. Zoiets maak je niet elke dag mee. Jelle wil volgend jaar bij ons vakantiewe­rk komen doen. Vandaag kan hij al eens kennismake­n met de producten”, wist Sam.

Valeria Gallucci (35) uit Rutten is present met haar drie jonge dochtertje­s: “We zijn graag creatief bezig. Mijn man is één van de 25 ‘residenten’ die voor de cultuurzom­er MoMeNT aan de slag is. Het eindresult­aat zullen we niet zien, want dan zijn we aan zee”, zegt Valeria. Dinsdag start de opbouw van het kartonnen gebouw. Die zal acht uur in beslag nemen. Woensdagna­middag wordt het kunstwerk weer neergehaal­d. Wil je ook graag meehelpen aan de opbouw van een nieuw Tongers monument? Inschrijve­n is de boodschap. voor meer informatie: moment@stadtonger­en.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS
Foto DIRK ROEFFLAER ?? Tientallen behulpzame Tongenaren verzamelde­n in cc De Velinx om het karton in de juiste vormen te snijden. Het ontwerp van het Tongerse kunstwerk.
FOTO TOM PALMAERS Foto DIRK ROEFFLAER Tientallen behulpzame Tongenaren verzamelde­n in cc De Velinx om het karton in de juiste vormen te snijden. Het ontwerp van het Tongerse kunstwerk.
 ?? Foto VINCENT LUCAS ?? Andere kartonnen bouwwerken in dezelfde stijl van kunstenaar Olivier Grossetête.
Foto VINCENT LUCAS Andere kartonnen bouwwerken in dezelfde stijl van kunstenaar Olivier Grossetête.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium