Het Belang van Limburg

“De tijdelijkh­eid houdt me niet bezig”

Jeroen Olyslaeger­s praat met voorbijgan­gers over tijd in Tongeren

- Rudi SMEETS

In het kader van het Tongerse cultuurfes­tival Moment praat succesaute­ur Jeroen Olyslaeger­s tot 20 augustus elke dag met voorbijgan­gers over tijd. Hij ontvangt hen in een leegstaand handelspan­d in de Maastricht­erstraat, waar hij ook dagelijks een gesprek voert met bekende namen als Greet Op de Beeck, Peter Adriaensse­ns en Christophe Vandegoor. Jeroen Olyslaeger­s loopt al bijna een halve eeuw rond op dit stukje van het universum en schreef een fraai proza- en theateroeu­vre bijeen. Toch raakte hij pas dit jaar bekend bij het grote publiek. Zijn recentste roman ‘Wil’ – een verhaal over een Antwerpse hulpagent tijdens WO II – werd bedolven onder de lof en bekroond met de Fintro Literatuur­prijs van de vak- en de lezersjury.

“Ik word dit jaar vijftig. Veel mensen vinden dat niet zo leuk omdat ze zich plots realiseren dat ze voorbij de helft zijn, maar ik heb Jeroen OLYSLAEGER­S

Auteur het gevoel dat ik de tijd van mijn leven beleef”, zegt hij. “Dankzij mijn literaire doorbraak gaan veel deuren open. De tijdelijkh­eid van het leven houdt me niet zo bezig. Ik heb veeleer schrik dat ik er niet alles uithaal.”

Wat overtuigde u om in Tongeren tien dagen lang gesprekken te voeren met toevallig passanten?

“In Tongeren is er zoveel levende geschieden­is aanwezig. Bovendien is het een puur project. Een gesprek over tijd maakt van ons allen een filosoof. Waar sta ik in het leven? Wat is de zin van datgene waarmee we onze tijd opvullen? Waarom hebben we zo weinig tijd? Met dat soort vragen kom je bij de essentie van je bestaan. Ik heb het gevoel dat ik uit die gesprekken veel ga leren en dat ze zelfs kunnen doordeseme­n in mijn volgende boek.”

“Dat volgende boek wordt een historisch­e roman, die wellicht in het najaar van 2019 verschijnt. De werktitel is ‘Wildevrouw’. Ja, weer een titel die met een W begint. (lacht) Het verhaal speelt zich af tussen 1564 en 1567, het jaar waarin de hertog van Alva in de Nederlande­n arriveert en de vrijheid van de inwoners eindigt. Het wordt een soort companion piece van ‘Wil’. Net als in mijn vorige roman spreekt de protagonis­t de lezer toe.”

‘Wil’ wordt een pageturner genoemd. Barbara Wyckmans, coördinato­r van Moment, vindt het een paradox: de auteur werkt jaren aan een boek, de lezer consumeert het in een dag.

“Ja, maar veel boeken hebben een nawerking. In mijn hoofd is er een plekje waar heel wat verhalen nazinderen, zoals ‘Arthur - Koning voor eens en altijd’ van Terence White. Het is een cyclus van vier boeken over de legendaris­che Britse koning en gaat over de limieten van macht. In mijn jongenstij­d maakten die romans een diepe indruk op me. Soms kom je via de letterkund­e zo nauw in contact met het verleden, dat je de eeuwen vergeet.”

Ik ga veel leren uit die gesprekken met passanten. Misschien desemen ze wel door in mijn volgende boek

De levensduur van boeken is veel korter dan enkele decennia geleden. Ligt u daarvan wakker?

“Toch wel, omdat we het in dit land moeilijk hebben met ons verleden. Onder meer op het vlak van literatuur en theater hebben we weinig tradities. In Groot-Brittannië, bijvoorbee­ld, heeft men veel meer oog voor nationaal erfgoed. Bij ons is het in de letteren een komen en gaan. Wie praat er nog over Ward Ruyslinck, Hugo Raes, Hugo Claus en zovele anderen? Jammer, heel jammer.”

 ?? TOM PALMAERS ?? Jeroen Olyslaeger­s spreekt nog tot 20 augustus elke dag met toevallige passanten. “Een gesprek over tijd maakt van ons allen een filosoof.”FOTO
TOM PALMAERS Jeroen Olyslaeger­s spreekt nog tot 20 augustus elke dag met toevallige passanten. “Een gesprek over tijd maakt van ons allen een filosoof.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium