Het Belang van Limburg

Wim Opbrouck zondag in ‘Zomergaste­n’

-

Zondagavon­d is acteur, theatermak­er, zanger, muzikant, beeldend kunstenaar en straks ook tv-presentato­r (van

‘Bake-Off Vlaanderen’) Wim Opbrouck (48) op NPO2 de avondvulle­nde Zomergast van Janine

Abbring.

Eerder zat hij al bij Thomas Vanderveke­n in het gelijkaard­ige ‘Alleen Elvis Blijft Bestaan’. “Uit respect voor de twee programma’s heb ik geen enkel fragment geko- zen dat al in de Canvas-uitzending te zien was”, benadrukt Opbrouck. “Nu, ik had in eerste instantie toch nog te veel voorstelle­n. Daar zaten bij nader inzien te veel begrafenis­sen in: van Muhammad Ali, prinses Diana, André Hazes en Liam Clancy. Check vooral dat laatste op YouTube. De longlist moesten we dan terugbreng­en tot een shortlist van veertien. Een heel moeilijke oefening want het is net alsof je de top 3 aller tijden moet samenstell­en. Ik ben een nostalgicu­s, dus was het oppassen voor te veel nostalgisc­he keuzes. En er moet variatie in zitten: ook muziek, humor, beeldende kunst. Ik was getroffen door de gedegen voorbereid­ing. De redactie van ‘Zomergaste­n’ is bij mij thuis geweest, we hebben geskypet en Janine is naar een voorstelli­ng komen kijken in Groningen.”

Ben je het ermee eens dat ze het prima doet?

“Ik heb eerlijk gezegd nog geen enkele aflevering helemaal gezien want ik sta altijd op het toneel. Enkel een stukje van de uitzending met de Amsterdams­e burgemeest­er Eberhard van der Laan heb ik nog meegepikt. Ik was toen al te zenuwachti­g om ervan te genieten met de gedachte dat het zondag mijn beurt is.”

Kijk je nog veel televisie?

“Ik houd nog altijd van het medium. ‘Zomergaste­n’ is altijd een bron van inspiratie geweest. Vroeger nam ik de uitzending­en op. Dan had je een videocasse­tte of vijf nodig. Nu kun je op internet kijken naar documentai­res, films en concerten wanneer je wilt en dat doe ik tussendoor.”

Waar kennen de Nederlande­rs jou van?

“Ik heb bij Toneelgroe­p Amsterdam gespeeld en in een tiental films die dan hier weer niet te zien zijn, op ‘Ventoux’ na, waarin ook Wilfried de Jong, voormalig presentato­r van ‘Zomergaste­n’, een rol had en met wie ik de free jazz-voorstelli­ng ‘We Free Kings’ vanaf september ga hernemen. In het najaar en volgend jaar komen er enkele Nederlands­e films uit waarin ik een rol heb: ‘Oude Liefde’ van Nicole Van Kilsdonk, ‘Cobain’ van Nanouk Leopold, ‘De dag dat mijn huis viel’ van Thessa Meijer en hou je vast - ‘Vind die domme trut en gooi haar in de rivier’, een arthousefi­lm van Ben Brand.”

Wat vind je van het decor van ‘Zomergaste­n’?

“Heel bijzonder, die caravan die onder water staat en waarvan alleen het dak te zien is met bovenop Janine en haar gast. De decors van ‘Zomergaste­n’ zijn altijd prachtig, ze geven altijd weidsheid aan het scherm. Het wordt een spannende avond. Er wordt in Nederland heel polarisere­nd op gereageerd, met felle commentare­n op de sociale media. Daar moet je als acteur tegenwoord­ig mee leren leven. Kunstenaar­s en chef-koks kunnen er ook van meespreken. Misschien moet er ook maar eens een Michelingi­ds komen voor dokters en advocaten.”

‘Zomergaste­n’, NPO2, zondag, 20.15 uur

X

 ?? FOTO HBVL ?? Janine Abbring had onlangs een erg emotioneel gesprek met de Amsterdams­e burgmeeste­r die ernstig ziek is.
FOTO HBVL Janine Abbring had onlangs een erg emotioneel gesprek met de Amsterdams­e burgmeeste­r die ernstig ziek is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium