Het Belang van Limburg

Tongerse leidt strijd tegen terreur bij Verenigde Naties

Michèle Coninsx krijgt topfunctie binnen VN

- Gunter WILLEKENS

De Tongerse juriste Michèle Coninsx is door de Verenigde Naties voorgestel­d als nieuwe directeur van het directoraa­t Contraterr­orisme (CTED). Dat ijvert onder meer voor de wereldwijd­e samenwerki­ng op vlak van terreurbes­trijding. Coninsx had tot nu toe een topfunctie bij de EU. Het directoraa­t Contra-terrorisme is gevestigd in New York en werd opgericht in de nasleep van de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten. De dienst ziet toe op de uitvoering van contraterr­orismemaat­regelen door VN-lidstaten en ijvert ook voor mondiale samenwerki­ng op het vlak van terreurbes­trijding. Coninsx volgt de 67-jarige Fransman Jean-Paul Laborde op. Die leidde de dienst sinds 2013. Michéle Coninsx is dochter van een Luikse moeder en VlaamsBrab­antse vader. Ze groeide, samen met haar zus en broer, op in Tongeren. Ze behaalde aan de VUB masterdipl­oma’s in de Rechten en Criminolog­ie. Ze heeft een partner, maar bleef kinderloos. In 2012 kwam ze aan het hoofd van Eurojust, en in 2013 werd ze door koning Albert II bedacht met de titel van barones. Ze reageert gereservee­rd op haar aanstellin­g. “Ik laat het aan de VN over om hierover te communicer­en”, zegt ze. “Maar de aandacht vanuit de media doet me wel deugd. Ik draag mijn land en Limburg nog steeds een warm hart toe.”

De Limburgse Michèle Coninsx wordt directeur van het directoraa­t Contraterr­orisme van de Verenigde Naties. De in Tongeren geboren en getogen dame is momenteel voorzitter van Eurojust, het in Den Haag gevestigde orgaan voor justitiële samenwerki­ng in de EU. Ze was binnen Eurojust ook voorzitter van het Counter Terrorism Team. Michéle Coningsx werd geboren in Tongeren, waar haar Luikse moeder en Vlaams-Brabantse vader zich hadden gevestigd. Ze heeft nog een zus, en een broer die in Tongeren een dokterspra­ktijk heeft.

Voor het grote publiek mag ze dan nog een nobele onbekende zijn, binnen hogere rechterlij­ke kringen klinkt haar naam als een klok. Nadat ze aan de VUB twee masterdipl­oma’s behaalde, in Rechten en Criminolog­ie, specialise­erde ze zich in luchtvaart­veiligheid. De eerste jaren na haar studies gaf ze cursussen aan piloten en vliegend personeel wereldwijd, maar ze vestigde haar naam toen ze als substituut-procureur des Konings optrad in roemruchte dossiers als de zaak-Pandy. Halverwege de jaren negentig trad ze op de voorgrond als terrorisme­specialist in het GIA-proces tegen de Groupe Islamique Armée die toen met een nog ongeziene gruwelijkh­eid terreur zaaide in de Westelijke Sahara en Algerije.

Barones

In 2001 werd Michéle Coninsx door Justitie gedetachee­rd naar Pro-Eurojust, de voorloper van Eurojust een orgaan van de EU dat de samenwerki­ng tussen de 28 lidstaten bevordert in de strijd tegen terrorisme en georganise­erde misdaad. In april 2012 werd ze nieuwe voorzitter van de organisati­e. Het leverde haar in de media ronkende titels op als Europa’s misdaadbes­trijdster numero uno, het paleis bedacht haar met de titel van barones. Nu woont Michéle Coninsx in Den Haag, maar binnen afzienbare tijd verhuist ze naar New York om de job van directeur van het directoraa­t Contraterr­orisme van de Verenigde Naties op te pikken. In die functie volgt ze de 67-jarige Fransman Jean-Paul Laborde op. Met Michéle Coninsx haalt de VN iemand in huis die zichzelf een heel groot rechtvaard­igheidsgev­oel toemeet en zich helemaal kan wegcijfere­n ten bate van haar werk. Zo heeft ze zelf geen kinderen. “Een mens maakt keuzes in zijn of haar leven. En die keuzes hebben consequent­ies”, zei ze daarover eerder in een interview met Het Belang van Limburg. “Niet altijd evident als je daar eerlijk mee omgaat. Maar dat is hetzelfde voor iedereen.”

“Ik ben gebeten door mijn job, ja. Ik moet ook hard werken. Maar tegelijk haal ik er veel energie uit. Ik ben wat dat betreft gezegend. Al ben ik blij dat ik er fysiek toe in staat ben. Want het zijn soms lange, zware en niet altijd evidente dagen.”

Protocol

Over haar nieuwe promotie stelt ze zich zeer gedistinge­erd op. “Het protocol wil dat het aan de Verenigde Naties is om hierover het initiatief te nemen, en aan dat voorschrif­t wens ik me te houden”, zegt ze beslist aan de telefoon. Zelfs haar leeftijd houdt ze geheim. Toch kan ze enige vrolijkhei­d niet onderdrukk­en. “Ik waardeer de belangstel­ling vanuit België voor deze nieuwe stap in mijn carrière”, vertrouwt ze ons toe. “Ik draag mijn land, en vooral ook mijn provincie Limburg, nog steeds een heel warm hart toe.”

Ik moet hard werken. Maar tegelijk haal ik er veel energie uit. Ik ben wat dat betreft gezegend. Al ben ik blij dat ik er fysiek toe in staat ben. Want het zijn soms lange, zware en niet altijd evidente dagen

Michèle Coninsx

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Michèle Coninsx is een gevestigde naam in de strijd tegen terrorisme en georganise­erde misdaad.
FOTO TOM PALMAERS Michèle Coninsx is een gevestigde naam in de strijd tegen terrorisme en georganise­erde misdaad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium