Het Belang van Limburg

Hulporgani­saties stoppen met redden asielzoeke­rs

Angst voor Libische kustwacht die actieradiu­s uitbreidt in Middelland­se Zee

- Liliana CASAGRANDE

Zowel Artsen zonder Grenzen als het Duitse Sea Eye én het Britse Save the Children hebben afgelopen weekend beslist hun reddingsop­eraties in de Middelland­se Zee stil te leggen. Nu de Libische kustwacht zijn actieradiu­s uitbreidt, vrezen ze weggejaagd te worden waardoor er meer mensen zullen verdrinken. “De Libiërs kunnen met de steun van Europa en van Italië intussen doen wat ze willen”, zegt Loris De Filippi van Artsen zonder Grenzen in de Italiaanse krant La Repubblica. Libië gaat -met steun van onder meer de Italianen- meer en beter patrouille­ren in de Middelland­se Zee, ze gaan hun zogenaamde ‘search and rescue zone’ uitbreiden tot aan de internatio­nale wateren waar ook de hulporgani­saties actief waren. “Die wateren zijn niet langer van iedereen, maar van Libië”, zegt de Italiaanse minister van Buitenland­se Zaken Angelino Alfano. Hij wil dat de leefomstan­digheden in Libische kampen verbeteren zodat het aantal vertrekker­s daalt. Intussen blijft het Vos Prudencesc­hip van Artsen zonder Grenzen, in de haven van het Siciliaans­e Catania omdat ze vrezen dat ze niet meer veilig zijn in de buurt van Libië. De boot zal momenteel geen asielzoeke­rs of migranten meer redden. “Wie niet verdrinkt, zal terug naar Libië worden gebracht, een plek zonder wetten en met veel geweld”, zegt Loris De Filippi van Artsen zonder Grenzen. “Illegaal, pervers en onmenselij­k”, voegt zijn collega Stefano Argenziano er aan toe. “De akkoorden met Libië zijn illegaal, daar worden mensensmok­kelaars en maffia beter van. Migratiecr­isissen los je alleen op met controle op de instroom.” Save the Children stopt er voorlopig ook mee. De Britse hulporgani­satie wijst erop dat Libië voor de VN als een onveilig land wordt beschouwd.

Gedragscod­e

De discussie over de rol van de ngo’s - bij ons regelmatig aangekaart door staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) - is in Italië nog lang niet gaan liggen. Italië legt de hulporgani­saties sinds kort een gedragscod­e op, maar zowel Artsen zonder Grenzen als het Duitse Jugend Rettet willen die niet tekenen. Al kalft het protest af. Eind vorige week heeft ook Sos Mediterané­e die code wel getekend. Net zoals Save the Children, Moas, Proactiin va-Open Arms en Sea Eye dat eerder al hadden gedaan. Sea Watch is nog aan het onderhande­len. Gisteren bleek dat er ook al een tweede procureur een gerechteli­jk onderzoek opent naar de contacten tussen ngo’s en mensensmok­kelaars.

Loris DE FILIPPI Artsen zonder Grenzen

Migratie daalt

In totaal zijn er in Europa dit jaar tot nu toe 123.000 mensen aangekomen, in verhouding minder dan 2016. Toen waren er dat 387.000 in een tijdspanne van twaalf maanden. Het overgrote deel (96.000) is via Italië binnengeko­men, al zijn de cijfers daar -ondanks de grote commotie - de laatste tijd aan het dalen. In juli van dit jaar zat Italië aan zowat de helft (11.459) van juli 2016 (23.552). In Spanje groeit het aantal migranten en asielzoeke­rs intussen wel: in heel 2016 zijn er 13.200 aangekomen, dit jaar zijn er dat nu al 11.800. In Griekenlan­d zitten ze nu met 13.000 aan nog maar een tiende van in 2016 (176.000).

De Libiërs kunnen met de steun van Europa en Italië intussen doen wat ze willen in de Middelland­se Zee

Dood

Dit jaar zijn 2.242 mensen verdronken bij de oversteek. In 2016 waren dat er 5.143. De kans op een verdrinkin­gsdood is dit jaar toegenomen van 1,4% naar 2%, zo zegt de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Het schip Vos Prudence van Artsen zonder Grenzen blijft intussen liggen in de haven van Catania.
FOTO BELGAIMAGE Het schip Vos Prudence van Artsen zonder Grenzen blijft intussen liggen in de haven van Catania.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium