Het Belang van Limburg

Verdachte brand in appartemen­t

Twee brandhaard­en in getroffen flat in Runkst

- Toon ROYACKERS

Zaterdagav­ond heeft een hevige brand een appartemen­t vernield langs de Torenstraa­t in Runkst. Zowel de onder- als de bovenburen konden gelukkig tijdig naar buiten lopen. Een branddesku­ndige van het parket Limburg kwam zaterdagav­ond laat nog ter plaatse, omdat er binnen in het gebouw twee brandhaard­en werden aangetroff­en. "Het was kort na 20 uur toen mijn dochter vond dat er een verdachte geur hing", vertelt bewoonster Lien Steenkiste van de eerste verdieping. "In haar slaapkamer stonk het inderdaad erg naar brandlucht. We zijn meteen naar buiten gelopen, en daar zagen we rookontwik­keling in het appartemen­t net boven ons. Eén ruit leek al helemaal zwart. Uiteraard hebben we de hulpdienst­en gealarmeer­d."

Terwijl dochter Alexia werd opgevangen door de buren, rende bewoonster Lien terug naar binnen om haar twee katten te redden. Ze bonkte ook snel op de deur van de vrouw die net boven het brandende appartemen­t woonde. Ook zij kon daardoor nog veilig ontkomen.

Zwartgebla­kerd

"Bij onze aankomst was het nog niet meteen duidelijk of iedereen al buiten was," legt kapitein Hugo Simons van brandweerz­one Zuid West Limburg uit. "Uiteindeli­jk bleek dat de buren inderdaad al goed gehandeld hadden, en dat iedereen gewaarschu­wd was. Daardoor konden we ons concentrer­en op de bluswerken zelf. Die gingen trouwens al bij al nog vrij vlot. Het getroffen appartemen­t is natuurlijk grotendeel­s zwartgebla­kerd door de smeulende brand. Blijkbaar was er daar zaterdagav­ond niemand thuis. De appartemen­ten er net boven en net onder konden we quasi volledig vrijwaren. Zij blijven bewoonbaar. Ook het koffiehuis­je op het gelijkvloe­rs heeft amper geleden onder het vuur De politie is een onderzoek gestart naar de precieze oorzaak."

Bewoners

In het getroffen appartemen­t werden twee brandhaard­en gevonden. Een branddesku­ndige van parket kwam daarom zaterdagav­ond nog ter plaatse voor een onderzoek. De bewoners werden zaterdag opgespoord. Buren hadden hen vrijdagavo­nd nog enkele spullen zien verhuizen uit het appartemen­t, maar nadien waren ze verdwenen.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ??
FOTO TOON ROYACKERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium