Het Belang van Limburg

Dumoulin bedreiging voor WorldTour

Jasper Stuyven wint zondag weer na anderhalf jaar

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Tim Wellens ging in de Ronde van Frankrijk nog ten onder aan hitte en ziekte, maar afgelopen weekend stond hij zegevieren­d weer op. Dodelijk efficiënt en onweerstaa­nbaar sterk in de rit naar Houffalize zaterdag. Zondag zat hij voortduren­d op vinkentouw, maar ontbrak het tikkeltje kracht om ook de eindoverwi­nning mee te graaien. Wellens: “Een topweek was het. Het voelt goed om weer op het hoogste niveau mee te koersen. Zaterdag was ik duidelijk sterker dan Dumoulin, maar ik had wel wat geluk met de pech van Sagan. Ik zeg niet dat hij automatisc­h zou winnen, maar hij reed stevig door. Maar goed, het liep anders. Dumoulin en ik werkten goed samen. Op een paar kilometer voor de streep liet hij weten dat hij er wat door zat en toen geloofde ik echt in de ritoverwin­ning. Er was geen afspraak om de buit te verdelen, bijvoorbee­ld dat ik de rit en hij het klassement zou pakken. Mijn benen waren gewoon beter en dat gaf Tom achteraf ook ruiterlijk toe.”

“Zondag waren de rollen omgekeerd”, gaat Wellens eerlijk verder. “Het was de bedoeling om Dumoulin in de gouden kilometer de leiderspla­ats te onfutselen. Ik had amper vijf seconden nodig, maar dat plannetje mislukte. Op de Muur van Geraardsbe­rgen voelde ik me nochtans krachtig genoeg om aan te pikken bij de demarrage van Sagan, maar daarna verdween de frisheid. In de slotkilo- meter op de Vesten in Geraardsbe­rgen zakte ik door de groep en verloor ik uiteindeli­jk nog een kwartminuu­t op Dumoulin. Gelukkig had ik voldoende over om ritwinnaar Jasper Stuyven nog op de derde plaats te houden in de eindafreke­ning.”

Revanche?

Na zijn ontgoochel­ende Tour herstelt Wellens de orde. Voelt zijn prestatie aan als een revanche? “Nee, zo wil ik het niet noemen”, zegt de Limburger. “Mijn conditie was er in de Tour ook, maar omstandigh­eden beslisten er anders over. Dat ik in dit gezelschap een hele week kan meefietsen voor de prijzen is een duidelijke waardemete­r. Ik rijd niet op boosheid. Dat viel me wel op bij Sagan deze week, die bij momenten behoorlijk gefrustree­rd was omdat iedereen zijn wiel viseert.” “Hopelijk ben ik nu vertrokken voor een straf najaar, zoals Dylan Teuns. Rijdt me die sterk zeg, ongeloofli­jk. We hebben geregeld contact met elkaar en ik mocht hem de laatste weken al meermaals felicitere­n. Of ik hem tips geef? Ik denk dat ik stilaan tips aan hem ga vragen.”

Tim WELLENS Officieel is de Binck Bank Tour een ‘rittenkoer­s voor eendagsren­ners’, maar het is toch Girowinnaa­r Tom Dumoulin die het heeft gehaald. “Ik ben als renner geëvolueer­d naar het hooggeberg­te”, evalueerde Dumoulin. “Maar blijkbaar kan ik dit ook nog steeds. Ik ben nu zelfs magerder dan in de Giro, maar toch rijd ik nog altijd goed over kasseien. Van Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar, zolang was het geleden dat Jasper Stuyven (25) nog een koers had gewonnen. Aan de voet van de Muur van Geraardsbe­rgen lukte het eindelijk opnieuw. “Had ik mezelf gek gemaakt – ‘Ik moet winnen, ik moet winnen’ – dan was het er nooit meer van gekomen.” Vieren was er niet meer bij voor Jasper Stuyven op de kasseien van de Vesten. Na een late aanval had het zo veel energie gekost om voorop te blijven dat een kus met vriendin Elke of zelfs maar een pootje met hond Gust of ploegmaat Edward Theuns niet meer lukte. “Ik was redelijk leeg, ja”, vertelde Stuyven. “Dat was er waarschijn­lijk aan te zien.” Tom Dumoulin begon met amper vier seconden voorsprong aan de slotrit, maar druk maakte hij zich geen moment. Na de winst in de Giro is de Nederlande­r echt wel een koele kikker geworden: “Vroeger hadden die vier seconden me heel zenuwachti­g gemaakt. Nu niet meer.” Dat is een leuke constateri­ng. Ik eet een beetje van alle walletjes: de ene periode leg ik me specifiek toe op het klimmen, de andere op het tijdrijden en op een ronde als deze.”

Dumoulin bleef de hele dag rustig: hij scoorde een seconde in de Gouden Kilometer en deed er aan de finish nog eens twaalf bij. “Ik heb in het verleden best vaak

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tom Dumoulin.
FOTO PHOTO NEWS Tom Dumoulin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium