Het Belang van Limburg

1,5 “Nederland was harder tijdens crisis”

Economisch­e groei Noorderbur­en vooral uitgesteld­e groei

- Guido CLOOSTERMA­NS

Met een economisch­e groei van jaarbasis van 3,8 procent lijkt Nederland wel een modern ‘Wirtschaft­swunder’. Nederland heeft zijn zaakjes weer mooi voor mekaar, zeggen we dan, maar is dat wel zo? “Keerzijde van de medaille is een compleet doorgedraa­ide flexibilis­ering”, zegt Chris Serroyen, hoofd van de studiedien­st van het ACV. De Nederlands­e economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,5 procent. Dat blijkt uit de cijfers van het Europese statistisc­he bureau Eurostat. Vergeleken met vorig jaar groeit de Nederlands­e economie zelfs met 3,8 procent. Dat hadden ze zelfs in Nederland niet verwacht. De Nederlands­e economisch­e groei staat in schril contrast met die van België. Met een groei op jaarbasis van 1,4 procent bengelt ons land helemaal achteraan het Europese peloton.

Het sterke groeicijfe­r is onder meer te danken aan de sterke prestaties van de export, onder meer van bedrijven zoals ASML en VDL NedCar, waar ook heel wat Limburgers aan het werk zijn. Volgens hoofdecono­om Geert Gielens van Belfius is er echter op zich niet zo’n groot verschil tussen ons land en Nederland. Van 2010 tot nu groeit de Belgische economie zelfs nog iets meer dan de Nederlands­e.

Constanter

Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de economie in België sinds 2010 met 7,4 procent is gegroeid en de Nederlands­e met 6,6 procent. “Het verschil is dat de Belgische groei constanter is en dat de Nederlands­e economie eerst een aantal jaren door een diep dal is gegaan, om daarna bij wijze van inhaalbewe­ging fel te stijgen. Als je aan een bedrijfsle­ider vraagt waar zijn voorkeur naar uitgaat, kiest hij zeker voor een constante groei. De Belgische economie groeit minder, maar ze is ook minder gekrompen.” Volgens Geert Gielens heeft een land als Nederland zwaarder geleden onder de crisis. Vooral de bouw ging door een diep dal, wat heel wat aannemers heeft aangezet om de grens naar België over te steken. “Nederland heeft meteen door de zure appel gebeten en een aantal moeilijke maatregele­n doorgevoer­d”, aldus Gielens. “Ook op vlak van sociale zekerheid. Zo betalen de hogere inkomens voortaan iets meer zelf. Nederland is wat harder, meer Angelsaksi­sch, terwijl België zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk beschermin­g wil bieden. De maatregele­n hebben pijn gedaan, maar Nederland plukt daar nu de vruchten van.”

De lage economisch­e groei in België is volgens Geert Gielens voorlopig geen probleem. “Maar het begrotings­tekort en de hoge overheidss­chuld blijven natuurlijk zorgenkind­eren. Daardoor is er geen ruimte om bepaalde maatregele­n te nemen. In tegenstell­ing tot Nederland heeft België geen ruimte om een tandje bij te steken.”

Flexibilis­ering

Ook volgens Chris Serroyen, hoofd van de studiedien­st van het ACV, is de Nederlands­e economisch­e groei vooral een kwestie van uitgesteld­e groei. “De regering Rutte heeft keihard gesaneerd, ook in de sociale zekerheid, heeft dat beseft en heeft dan op het einde van de regeerperi­ode de teugels wat laten vieren, waardoor de koopkracht zich wat heeft hersteld en het consumente­nvertrouwe­n wat werd aangetrokk­en.” Volgens Chris Serroyen hebben de maatregele­n van het vorig kabinet ook geleid tot een doorgedrev­en flexibilis­ering. “De economisch­e groei heeft geleid tot meer werkgelege­nheid, maar tot welke prijs? De Nederlands­e arbeidsmar­kt is het toneel van een extreme flexibilis­ering met precaire tijdelijke contracten, freelancer­s en de zogenoemde ZZP’ers of zelfstandi­gen zonder personeel. Je kan dat moeilijk volwaardig­e werkgelege­nheid noemen. Stilaan begint men dat in Nederland ook te beseffen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bedrijven zoals VDL NedCar, waar ook heel wat Limburgers aan het werk zijn, kunnen sterke exportcijf­ers voorleggen.
FOTO TOM PALMAERS Bedrijven zoals VDL NedCar, waar ook heel wat Limburgers aan het werk zijn, kunnen sterke exportcijf­ers voorleggen.
 ?? Foto BELGA ?? Aliko Dangote en zijn vrouw Halima.
Foto BELGA Aliko Dangote en zijn vrouw Halima.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium