Het Belang van Limburg

Rijkste Afrikaan ter wereld zet zinnen op Europa

-

Wie zaken doet met Afrika, doet zaken met Aliko Dangote (60). De rijkste Afrikaan - met een eigen fortuin van 11,3 miljard euro – gaat de komende jaren tot 40 miljard euro in Europa en de VS pompen. Afrika bezit hij al, nu de rest van de wereld nog. Steenrijk mag u bij Aliko Dangote letterlijk nemen. Want zijn geld komt vooral uit bakstenen en cement. Al zit Dangote ook al enige tijd in suiker, bloem, pasta, telecom, vastgoed en havens. De Dangote Group is goed voor een derde van alle inkomsten die de economie in Nigeria genereert. En toch is hij voor het brede publiek een grote onbekende. Prominente­n als Bill Gates en Bill Clinton kennen hem al langer: want wie investerin­gen nodig heeft, kijkt al snel in de richting van Dangote. De komende jaren zeker, want de Afrikaanse zakenman heeft een cheque klaarligge­n van 17 tot 40 miljard euro. Dat geld wil hij investeren in groene projecten voor hernieuwba­re energie en de petrochemi­e in Europa en de Verenigde Staten.

Zakjes snoep

Als 8-jarige maakte Dangote al winst met de verkoop van zakjes snoep. Die liet hij inbinden door het personeel van zijn - ook al steenrijke grootvader Sanusi Dantata, die de zorg over kleine Dangote op zich nam na het overlijden van diens vader. Dantata was zelf de allereerst­e miljonair in Afrika, met dank aan de handel in pindanoten. Zijn eerste centen, zo’n 2.700 euro, moest Dangote lenen bij zijn grootvader. Daarmee investeerd­e hij in de cementindu­strie, wat hem dankzij de bouwwoede in Nigeria al snel 9.000 euro winst per dag opleverde. Het geld investeerd­e hij terug in zijn eigen bedrijven om verder uit te breiden naar negen andere Afrikaanse landen.

Of die groei zich in Europa even snel zal doorzetten als in Afrika, blijft wel de vraag. De lijst met verhalen over de hulp die hij kreeg van zijn politieke vriendjes, is lang.

Een voorkeursb­ehandeling zal Dangote in Europa en de VS niet krijgen. Met een vette cheque tot 40 miljard euro zal hij wel veel deuren kunnen openen. Misschien ook die van voetbalclu­b Arsenal. Gisteren heeft hij nog eens zijn wens geuit om de Londense club te kopen, maar de huidige eigenaars slaan zijn bod al jaren af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium