Het Belang van Limburg

Schoolslag in de schimmels

Tientallen soorten in zwembaden, maar meestal ongevaarli­jk Knijpen is gezonder dan lepelen

- Olivier SIMONS

Een team van Nederlands­e wetenschap­pers heeft bij een onderzoek van een zwembad maar liefst 79 schimmelgr­oepen in het water aangetroff­en. Het is meer dan aannemelij­k dat er net zoveel in de Belgische zwembaden te vinden zijn. Volgens experts vormen de schimmels wel nauwelijks een bedreiging.

WAGENINGEN/BRUSSEL -

Het Nederlands­e Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu onderzocht samen met de universite­iten van Wageningen, Delft en Utrecht een representa­tief binnenzwem­bad. Bij de steekproef werden er exact 79 schimmelso­orten gevonden. Sommige daarvan kunnen aandoening­en zoals zwemmersec­zeem en schimmelna­gels veroorzake­n. De wetenschap­pers hebben naar aanleiding van deze resultaten besloten om het onderzoek uit te breiden en nog meer zwembaden te gaan onderzoeke­n.

Geen paniek

Volgens microbiolo­ge Katrien Lagrou (KU Leuven) zitten er wellicht evenveel schimmels in de Belgische zwembaden, maar is er geen reden tot paniek. “Schimmelsp­oren zitten niet alleen in en rond het water, maar ook in de lucht. We komen er continu mee in contact. Het is onlogisch om te streven naar honderd procent steriel water. De meerderhei­d

Wie wil vermageren, moet een knijpfles mayonaise of bakboter kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent. Een proefpanel moest een ei bakken met bakboter uit een knijpfles, een ander panel kreeg boter in een vlootje. Bleek dat de tweede groep 30 procent meer

GENT -

van de gevonden schimmels in het onderzoek zijn ook niet schadelijk voor de gezondheid. De schimmels die wel schilferin­g en kloven veroorzake­n aan de voeten, zijn bijna niet ontdekt. Zulke infecties kunnen bovendien gemakkelij­k vermeden worden door de voeten goed af te spoelen en af te drogen na het zwemmen.”

Controles

Ook het Agentschap Zorg & Gezondheid is niet gealarmeer­d. “We controlere­n elke maand de waterkwali­teit van alle openbare zwembaden”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens. “We kunnen natuurlijk niet álles meten, maar wel met zekerheid stellen dat de kwaliteit van ons zwembadwat­er goed is. De waarden van het chloor, dat een universele beschermin­g biedt tegen schimmels, worden zelfs dagelijks gecontrole­erd. De aanwezighe­id van schimmels is daarmee niet uitgeslote­n, maar de gezondheid­srisico’s zijn dus wel miniem.” gebruikte dan wie kneep. Daarna aten twee groepen frietjes met mayonaise. Diegenen met de klassieke bokaal gebruikten er 36 procent meer van dan de knijpers. Conclusie: met een knijpfles heb je meer controle op hoeveel je verbruikt.(csn)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium