Het Belang van Limburg

“Onze vergunning al twee keer moeten verlengen”

Basisschoo­l De Sleutel huist al tien jaar in noodklasje­s

- Chris NELIS

Op 1 september is het tien jaar geleden dat basisschoo­l De Sleutel haar vestiging aan de Etienne Fabrylaan in Sledderlo noodgedwon­gen moest inruilen voor klascontai­ners in de Brandweg. Die beslissing was het gevolg van de luchtveron­treiniging in Genk-Zuid. Aanvankeli­jk was het plan om binnen de vijf jaar een nieuwe school te realiseren. Ondertusse­n ziet het er naar uit dat die plannen ook de komende jaren nog niet uitgevoerd zullen worden. Het waren destijds de alarmerend­e cijfers van de verontrein­iging van de lucht met onder meer chroom en nikkel die de aanzet gaven tot de verhuis van de school. Het gebouw aan de Etienne Fabrylaan lag te dicht aan de industriez­one en bevond zich in de zone waar verhoogde waarden werden gemeten.

Noodschool

In allerijl werd tijdens de schoolvaka­ntie van 2007 alles in het werk gezet om de kinderen in een noodschool aan de Brandweg te kunnen onderbreng­en. Amper twee weken nadat de fundering was gegoten, had de school al leslokalen, vergaderza­len, een leraarslok­aal en een secretaria­at in de vorm van containers. Een huzarenstu­kje dat er toe leidde dat de leerlingen niet één lesdag moesten missen. “Voor een periode van maximum vijf jaar”, luidde het toen.

Op 1 september is het nu al tien jaar geleden dat de verhuis plaatsvond en is de bouw van een nieuwe school nog steeds niet opgestart. Dat betekent dat de kinderen al vier jaar lang het volledige traject van het basisonder­wijs in noodklasje­s hebben doorlopen. Dat het zo lang duurt tot er een nieuwe school is, heeft onder meer te maken met de financieri­ng en een plaatsbepa­ling voor de school. Ook werd de beslissing om de verhuis aan te gaan halsoverko­p genomen, waardoor het dossier pas laat kon worden opgestart.

Langer dan verwacht

“We hadden in 2007 een vergunning

Hilde SIJBERS Directeur De Sleutel voor vijf jaar”, zegt directeur Hilde Sijbers. “Die vergunning is inmiddels al twee keer verlengd geweest. Ja, het heeft inderdaad allemaal veel langer geduurd dan verwacht. Maar we zien licht aan het eind van de tunnel. De locatie voor de bouw van de nieuwe school is inmiddels vastgelegd. Die is voorzien aan de rand van de verlengde Wintergroe­nstraat. We hebben ondertusse­n ook al gesprekken met de stad gevoerd. Die zorgt voor medefinanc­iering. Bedoeling is dat we de sportzaal, die mee in de school wordt opgenomen, ook na de schooluren beschikbaa­r houden voor de buurt. Een eerste steen is nog niet gelegd. Alles moet nog uitgeteken­d worden door een architect, en die is op dit ogenblik nog niet aangesteld. Ik verwacht dan ook dat het nog enkele jaren zal duren alvorens we effectief gaan kunnen verhuizen.”

Een eerste steen is nog niet gelegd. Alles moet nog uitgeteken­d worden door een architect, en die is op dit ogenblik nog niet aangesteld

 ?? Foto CN ?? In 2007 was het de bedoeling dat de noodklasje­s voor een periode van maximum vijf jaar gebruikt zouden worden. Het zal nog enkele jaren duren vooraleer er een nieuwe school is.
Foto CN In 2007 was het de bedoeling dat de noodklasje­s voor een periode van maximum vijf jaar gebruikt zouden worden. Het zal nog enkele jaren duren vooraleer er een nieuwe school is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium