Het Belang van Limburg

Anderlecht gaat voor aanvaller Beric

- Jürgen GERIL/Thomas STANDAERT

Crisis, jawel. Een belabberd Anderlecht begint dit seizoen met een dikke buis: 4 op 12. Het is zelfs van 1998 geleden dat RSCA zo slecht startte. Trainer René Weiler probeert zijn ploeg nochtans dominanter te laten spelen dan vorig jaar, maar het blijft te veel toevalsvoe­tbal. In offensief opzicht zitten er te weinig patronen in en als de defensieve taken dan ook verwaarloo­sd worden, ga je de mist in. Na de nederlaag op Charleroi vorige week mocht Lukasz Teodorczyk het gaan uitleggen bij de fans. Na het verlies tegen Sint-Truiden werden Kara, Hanni en Dendoncker al bij de supporters geroepen. “Wij willen voetbal zien”, scandeerde­n ze. “Ik begrijp dat de fans boos zijn”, aldus trainer René Weiler. “Ze mogen kritisch zijn, want wat we lieten zien, was onvoldoend­e.”

Vorig jaar veroverde Anderlecht de titel met een goeie organisati­e en snelle omschakeli­ngen. Dit jaar eisen ze in de bestuurska­mer en op de tribunes mooier voetbal. Daarom probeert Weiler wel om zijn blok hoger en dichter bij het doel van de tegenstrev­er te posteren, maar dan moet de aanvalslin­ie ook bepaalde spelpatron­en en tactische plannetjes beheersen om de verdedigin­g uit verband te spelen.

Dat is niet het geval en er werd veel te veel gerekend op een individuel­e flits van Henry Onyekuru, die wel goed was, maar niet efficiënt genoeg. Daarnaast bleek nog maar eens dat Isaac Kiese Thelin – Teo begon licht geblesseer­d op de bank – een erg stereotype spits is. “Er ontbreekt ons gewoon iets”, vervolgde Weiler. “Sommige

Sofiane HANNI jongens halen niet het niveau dat ze zouden moeten halen en de vier nieuwe spelers moeten ook ingepast worden.”

Niet solidair genoeg

Vraag is of er tijdens de week echt getraind wordt op het ontregelen van de tegenstand­er. Weiler is een coach die in de eerste plaats naar de eigen ploeg kijkt en niet focust op de rivaal, maar dan is countervoe­tbal uiteraard makkelijke­r dan dominant spel.

“We doen niet veel anders dan vorig jaar”, zei Kara vrijdag al. Leander Dendoncker voegde daar gisteren aan toe: “Ons voetbal is niet top. Dat was vorig seizoen ook geregeld het geval, maar toen wonnen we wel. Nu niet meer.”

Bij paars-wit begon Kums nochtans een rij lager dan op Charleroi, stond Hanni op zijn geliefkoos­de tien-positie en bevolkten Bruno en Onyekuru de flanken. Zeker een offensief compartime­nt met potentieel, maar na de 1-0 van Bruno zakte het in elkaar. Vanop zijn favoriete positie versnelde Kums het spel te weinig en pas toen Gerkens hem kwam vervangen en ook Stanciu inviel, ging het weer wat vooruit. “Ik stelde ook een gebrek aan honger vast”, gaf Weiler nog mee. “Die drang om de duels te winnen, de tweede bal te veroveren. Dat was een groot verschil met vorig seizoen. We waren niet solidair genoeg met elkaar.” Sofiane Hanni, die bij 1-1 een penalty miste, verwoordde het zo: “We moeten opnieuw voetballen als broers en stoppen met denken dat we beter zijn dan we in werkelijkh­eid zijn. We moeten terug naar de basis.”

Volgende week Gent

Want in hun hunker om dominanter te spelen, werden de defensieve taken sterk verwaarloo­sd. Paars-wit slikte drie tegentreff­ers na een lange voorzet. Kara Mbodj werd twee keer in zijn rug gepakt en rechtsback Chipciu liet zich ook eens in zijn hemd zetten door Botaka. Defensieve stabilitei­t was nochtans net één van de sterke punten van Anderlecht. “Je kan ons niet verwijten In de laatste tien dagen gaat Anderlecht zich nog roeren op de transferma­rkt. Als nieuwe spits is de Sloveen Robert Beric de meest concrete piste. Er komt ook nog een nieuwe doelman, want Roef (Waasland-Beveren) en Svilar zijn bijna weg. Lukasz Teodorczyk scoorde gisteren eindelijk eens, maar het was een frommelgoa­l. Anderlecht wil er nog een spits bij en informeerd­e bij Saint-Etienne naar Robert Beric (26, foto). De 13-voudige Sloveense internatio­nal stuurt ondanks zijn contract tot 2019 aan op een transfer, maar Saint-Etienne wil hem liever niet verhuren. Daarom overweegt paars-wit hem nu te kopen. Ooit scoorde Beric 27 keer in 31 matchen voor Rapid Wien, maar de man van 1.88 meter is ook een werkende spits.

Dit betekent wel dat er bij RSCA nog een aanvaller weg kan/moet. Opmerkelij­k genoeg werd ook Isaac Thelin, die door dat we niet geprobeerd hebben om aan te vallen”, besloot Hanni. “Er waren ook wel kansjes, maar we slikten te snel tegengoals en dat deed ons dood.”

Zo kon Anderlecht alleen nog maar winnen tegen Oostende, maar volgende week volgt de topper op het veld van AA Gent en de Champions League komt eraan. Neen, we gaan Weiler hier nu niet oproepen om terug te keren naar zijn countervoe­tbal. Zeker niet. We kunnen alleen hopen dat hij er in de Ghelamco Arena toch vloeiende combinatie­s in krijgt, want 4 op 15 zou pas echt ellende betekenen. Zelfs al pikte Teodorczyk eindelijk nog een goaltje mee.

We moeten stoppen met denken dat we beter zijn dan we in werkelijkh­eid zijn

XDendoncke­r:

Anderlecht gehuurd wordt van Bordeaux, in het uitstalraa­m geplaatst. Hij werd aangeboden bij WaaslandBe­veren, maar of zo’n constructi­e echt kan, moet nog blijken. Bij de Waaslander­s lijkt Thelin ook niet meteen de eerste keuze.

Een andere aanvaller wiens naam bij Anderlecht viel, is Raul Jimenez (26), spits van Benfica. Al kan het dat hij door de Portugezen gebruikt wordt om Mile Svilar (17) los te krijgen. De rebelleren­de keeper staat op dit moment erg dicht bij een vertrek bij paars-wit en Benfica is de enige naam die viel. De Brusselaar­s willen sowieso 5 miljoen en een percentage op doorverkoo­p. Omdat hij dan toch iets te duur uitviel voor Excelsior Rotterdam, tekent Davy Roef eerstdaags bij Waasland-Beveren, waar hij Goblet uit de goal zal verdrijven. Dat betekent wel dat Anderlecht uitkijkt naar een nieuwe derde doelman.

 ?? FOTO SMETS ??
FOTO SMETS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium