Het Belang van Limburg

Schieting in ere hersteld

Weer naar hun dorp haalt alle oud-inwoners

- Dirk ROEFFLAER

In ‘s-Herenelder­en gaan ze een oude traditie in ere herstellen. Tijdens het dorpsfeest op 3 september zullen er dertig kanonschot­en worden afgevuurd. De schieting is een eeuwenoud gebruik dat werd toegepast tijdens de processie of op de vooravond van een huwelijk. “In januari heeft mijn broer de Facebookpa­gina ’s-Herenelder­en Vrugger’ aangemaakt. Een gesloten groep van en voor bewoners en ex-bewoners van het ‘schone Elderen en Ketsingen’. Zij kunnen er foto's , filmpjes, verhalen en anekdotes posten over hun dorp”, vertelt Frank Theunissen. “Na drie dagen hadden we al 100 leden. Ondertusse­n staat de teller op 437. Er werd mij gevraagd een ‘terugkomda­g’ in te richten in ons dorp. Op 3 september verwachten we een 400-tal oud inwoners. Zo zie je hoe een klein dorp groot kan worden.”

Buskruit

Die dag worden er dertig kanonschot­en afgevuurd. “Dit is een traditie die teruggaat tot in het jaar 1300. Samen met de jaarlijkse processie is ook de schieting sinds 1986 afgevoerd. Er wonen nog drie mensen in ons dorp, waaronder ikzelf, die indertijd hebben deelgenome­n aan de laatste sessie”, vervolgt Frank. “Vroeger werden 120 salvo’s afgevuurd, maar wij houden het bij 30. In de metalen pot wordt eerst onderaan een stop geplaatst. Hierop komt een lepel buskruit, want van carbid moeten we niets weten, en het geheel wordt aangestamp­t met zand. Het ontsteken van de lont

Dorpsvlag

Frank Theunissen gebeurt met een lange stok. De knal is kilometers ver te horen. De inwoners kunnen die dag dus best hun huisdieren beschermen tegen geluidshin­der”, glundert Frank. Naar aanleiding van het feest werd een dorpsvlag ontworpen. Hierop zie je een afbeelding van het kasteel en de kerk. Daarnaast de kleuren van de Belgische vlag en die van voetbalclu­b Victoria ’sHerenelde­ren.

Dorpsfeest

’s-Herenelder­en Vrugger start op 3 september om 10 uur met een openluchtm­is in ’t Elders dialect op de trappen van het kasteel. Aansluiten­d volgt een bezoek aan de gerestaure­erde kerk en het kerkhof. Hier blazen de doedelzaks­pelers ‘Ons Verlangen’ uit Beverst ‘The Last Post’ en ‘Amazing Grace’. Na de schieting van 30 salvo’s wacht een receptie in de orangerie van het kasteel. Om 13 uur start een wandeling. In het dorp staan een twintigtal levensgrot­e foto’s opgesteld aan de woning van dorpsfigur­en. Om 16 uur is er een feestmaal voorzien voor 250 personen in de Kleine Graaf. Aansluiten­d zijn er optredens door lokale artiesten. Op de binnenkoer van het restaurant wordt de voetbalwed­strijd van de Rode Duivels tegen Griekenlan­d op een scherm geprojecte­erd.

De knal is kilometers ver te horen. De inwoners kunnen dus best hun huisdieren beschermen tegen geluidshin­der

 ?? Foto DIRK ROEFFLAER ?? De mensen van het comité ’s-Herenelder­en Vrugger met hun nieuwe dorpsvlag.
Foto DIRK ROEFFLAER De mensen van het comité ’s-Herenelder­en Vrugger met hun nieuwe dorpsvlag.
 ?? FOTO DIRO ?? De ‘kanonnen’ die worden afgeschote­n tijdens het dorpsfeest.
FOTO DIRO De ‘kanonnen’ die worden afgeschote­n tijdens het dorpsfeest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium