Het Belang van Limburg

Poolse man schiet loketbedie­nde ACV dood voor oog klanten

DADER RIEP : “DE KLUS IS GEKLAARD”

- Raf VANMECHELE­N/Alain TRAPPENIER­S/Dirk COOSEMANS

DIEST - Maandagmid­dag heeft een Poolse man een loketbedie­nde in het ACV-kantoor van Diest doodgescho­ten voor het oog van de klanten. De dader schoof eerst aan in de wachtrij en toen hij aan de beurt was trok hij een pistool en schoot loketbedie­nde Sara Van Passel (38) dood. De dader sloeg op de vlucht maar gaf zich ’s avonds aan. Wat de dader bezielde werd gisteren niet duidelijk. Nadat hij de vrouw gedood had, riep hij naar de omstaander­s: “De klus is gekaard.” De man die in Bekkevoort woont heeft de Poolse nationalit­eit. Iets voor twaalf uur maandagmid­dag stapte hij het ACV-kantoor van Diest binnen. Hij had een opvallende groene helm in de hand, nam een nummertje en sloot aan bij de wachtrij. Eenmaal aan de beurt, trok hij een pistool en schoot loketbedie­nde Sara Van Passel dood. Hij sprong vervolgens op zijn zware motor en ging ervandoor. De politie startte een klopjacht en de politiehel­ikopter werd ingezet. Om 18 uur gisterenav­ond gaf de dader zich aan bij de politie. Het slachtoffe­r is moeder van een zoontje van 10 jaar.

DIEST - De dader van de koelbloedi­ge moord op een loketbedie­nde van de vakbond ACV in het centrum van Diest is gisterenav­ond opgepakt. S.H. uit Bekkevoort schoot ACV-bediende Sara Van Passel iets voor de middag dood en riep vervolgens naar de omstaander­s: “De klus is geklaard”. Wat de dader van Poolse afkomst bezielde, werd gisteren niet duidelijk. Mogelijk had hij een conflict met de vakbond en was vakbondsbe­diende Sara Van Passel een willekeuri­g slachtoffe­r. Na de moord sloeg de dader op de vlucht. Iets voor 12 uur maandagmid­dag stapte S.H., een man met de Poolse nationalit­eit die in Bekkevoort woont, van zijn zware motorfiets bij het ACV-kantoor in Diest. Met zijn opvallende groene helm in de hand nam hij een nummertje en sloot hij zich aan bij de wachtrij. Maar toen hij eenmaal aan de beurt was, trok de man plots een pistool en schoot hij loketbedie­nde Sara Van Passel dood. De vrouw, 38 jaar oud en moeder van een zoontje, had geen schijn van kans.

Op dat moment waren er verschille­nde mensen in de wachtzaal, onder hen ook een kind. “De man gooide zijn bonnetje weg, schoot de vrouw dood en ging naar buiten, met zijn helm onder zijn arm. Gehaast”, zegt een getuige. “Hij riep nog in het Engels, luid genoeg zodat iedereen het kon horen: De klus is geklaard.”

Onbekend

Buiten sprong de dader op zijn Suzuki, en stoof weg. Meteen werd een grote klopjacht opgezet, waarbij ook de politiehel­ikopter werd ingeschake­ld. De man was immers nog in het bezit van zijn wapen en dus werd gevreesd dat hij nog meer moordplann­en had. Om 18 uur gisterenav­ond zou S.H. zich aangegeven hebben bij de politie. Wat hem heeft bezield, was gisteren nog niet duidelijk. De speurders onderzoeke­n nog of het motief in de relationel­e sfeer ligt. Volgens de familie van het slachtoffe­r is dat onwaarschi­jnlijk. “Voor zover wij weten, kent ze die kerel niet. Ze heeft alvast nooit iets over hem verteld”, zegt familielid Yasmine Fobelets. “Ik zag Sara geregeld en volgens mij was ze met niemand samen. Ze had net een zware scheiding achter de rug.”

Willekeuri­g uitgekozen?

Mogelijk kende Sara haar moor-

denaar wel als cliënt van het ACV. Alvast een aantal andere bedienden van het kantoor in Diest zou de man gisteren herkend hebben als cliënt. Een andere piste die daarom onderzocht wordt, is of de dader de moord pleegde omdat hij in conflict lag met de vakbond. Volgens dat scenario zou S.H. zich mogelijk tot de vakbond hebben gewend wegens een probleem met zijn werkgever. Misschien vond hij de bijstand van het ACV niet voldoende, en zou hij daarom uit wraak Sara Van Passel hebben doodgescho­ten. De bediende zou dan een willekeuri­g slachtoffe­r zijn geweest.

Sara Van Passel woont met haar zoontje van 10 jaar in Wezemaal, een deelgemeen­te van Rotselaar. Haar familie heeft verschille­nde bakkerszak­en in de omgeving. Sinds haar scheiding had Sara het hoederecht over haar zoontje. Haar ex-man, van Tunesische afkomst, kwam kort na de moord naar het kantoor in Diest. Hij had zijn ex niet kunnen bereiken en was er daarom naartoe gereden. Hij werd opgevangen door de politie.

Medeleven

Het ACV wou niet veel kwijt over de zaak. Op de website werd wel een mededeling geplaatst. “Vandaag, 21 augustus, vond in het

Hij gooide zijn bonnetje weg, schoot de vrouw dood en ging naar buiten, met zijn helm onder zijn arm. Gehaast. Hij sprak nog, in het Engels en luid genoeg zodat iedereen het kon horen: ‘De klus is geklaard’

Getuige

ACV-dienstence­ntrum van Diest een dramatisch incident plaats waarbij een ACV-collega het leven liet. We betuigen ons medeleven aan de familie en nabestaand­en van het slachtoffe­r en aan haar collega’s.” Vandaag beslist de onderzoeks­rechter over de verdere aanhouding van S.H.

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Sara Van Passel.
Foto HBVL Sara Van Passel.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA/TOM PALMAERS ?? De speurders kwamen gisteren massaal ter plaatse in de Diestse Koning Albertstra­at.
FOTO BELGA/TOM PALMAERS De speurders kwamen gisteren massaal ter plaatse in de Diestse Koning Albertstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium