Het Belang van Limburg

Politie doodt chauffeur aanslag Ramblas op 50 km van Barcelona

Politie schiet voortvluch­tige terrorist Younes Abouyaaqou­b (22) dood

- Marc KLIFMAN

Vier dagen na de aanslagen in Barcelona heeft de politie gistermidd­ag Younes Abouyaaqou­b (22) doodgescho­ten, de enige voortvluch­tige terrorist. Hij hield zich op in Subirats, op zo’n vijftig kilometer van Barcelona. Agenten schakelden hem uit toen ze merkten dat hij een bomgordel droeg. Een valse, bleek achteraf. Younes Abouyaaqou­d kon worden gevat dankzij de koelbloedi­gheid van lokale inwoners van Subirats, een plaatsje op nog geen uur rijden van Barcelona. Twee van hen sloegen alarm nadat ze een persoon zagen die erg hard op de voortvluch­tige terrorist leek en “opvallend warm gekleed was”. Ze stapten om hem af en vroegen wat hij in hun stad deed, waarop de terrorist vluchtte. Intussen was de politie al ingelicht. “Die kwam ter plaatse en trof een man aan die gehurkt in de wijngaarde­n zat”, aldus Josep Lluis Trapero, hoofd van de regionale Catalaanse politie. “Hij droeg een T-shirt en hemd met lange mouwen dat hij opende. Hij riep daarbij “Allah is groot”. De agenten zagen dat hij iets droeg wat op een bommengord­el leek en schoten hem dood. Snel daarna werd Abouyaaqou­b geïdentifi­ceerd, de bommengord­el bleek vals. Met de dood van Abouyaaqou­b is de twaalfkopp­ige terreurcel rond de omstreden imam Abdelbaki Es Satty (46) uit Ripoll nu volledig ontmanteld. De voorbije dagen was een enorme klopjacht aan de gang om Abouyaaqou­b te vatten. In heel Europa werd jacht op hem gemaakt, want het vermoeden was dat hij naar het buitenland was gevlucht. De politie vroeg overal naar hem uit te kijken en verspreidd­e ook foto’s van camerabeel­den waarop duidelijk te zien is hoe Abouyaaqou­b rustig van de Ramblas wegwandeld­e, nadat hij met zijn bestelwage­n dertien dodelijke slachtoffe­rs maakte en meer dan honderd mensen verwondde.

Schoenenve­rkoper

Abouyaaqou­b is volgens zijn familie in een jaar tijd enorm veranderd. Vroeger bezocht hij nog nachtclubs en dronk hij alcohol. Hij was toen een hardwerken­de schoenenve­rkoper die met zijn eerste spaargeld een nieuwe BMW kocht. Maar plots veranderde hij in een radicale moslim, kocht hij een biografie van de profeet Mohammed en bekladde hij de muren van zijn slaapkamer met Koranverze­n.

“We mochten plots zijn hand niet meer schudden”, vertellen enkele tantes en nichtjes in Spaanse media. “Hij was erg in zichzelf gekeerd de laatste maanden en enorm veranderd. We keuren af wat hij gedaan heeft.”

 ??  ??
 ?? Foto ??
Foto
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium