Het Belang van Limburg

Brecel speelt finale rankingtoe­rnooi in China

Luca Brecel plaatst zich na thriller van vijf uur voor finale

- Marnik GEUKENS

De oerkreet tegen Ronnie O’Sullivan maakte gisteren plaats voor een gigantisch­e ‘oef’. Luca Brecel slaakte een diepe zucht, toen hij na een marathon van vijf uur de klus in stijl klaarde tegen Li Hang (6-5). Zijn tweede finaletick­et in een rankingtor­nooi stak op zak, tegen Shaun Murphy wil hij vandaag zijn eerste trofee pakken in het China Championsh­ip. Elke soldaat strijdt met zijn eigen wapens. Die van Li Hang, nummer 58 van de wereld, gelijken in de verste verte niet op die van Brecel of O’Sullivan. De Chinees neemt zijn tijd, schuwt al te grote risico’s, maar maakte een week lang indruk met oerdegelij­k snooker. Toch leek Luca Brecel, die opende met een 81-break, bij 3-1 op een makkelijke zege af te stevenen. “Jammer genoeg miste ik een lastige gele bal. Daarna deed ik niet zo veel fout, maar plots stond het wel 3-3.”

Bij 3-3 potte Brecel de enige century van de match (107) maar de volgende twee frames waren voor Li Hang, die plots slechts één frame verwijderd was van de finale. “Gelukkig ga ik goed om met de druk. Hoe groter hij wordt, hoe scherper ik aan tafel sta”, zegt Brecel, die het slotframe naar zich toe trok met een fantastisc­he 75break. Rode na rode moest hij zoeken, telkens bleef de positie perfect.

Je slaakte zichtbaar een zucht van verlichtin­g.

Brecel: “Het was een slopende wedstrijd, hij toonde zich echt wel een taaie klant.”

Je speelde minder goed dan tegen O’Sullivan. Hoeveel procent van je long shots ging binnen, denk je?

“Nul. Typisch voor long pots: de ene dag vliegen ze er allemaal in, de andere geen enkele. Maar mijn manager Django Fung zegt altijd dat je niet je beste niveau moet halen om te winnen. Je moet alleen beter zijn dan je tegenstrev­er. Daarom ben ik altijd rustig gebleven.”

Jullie samenwerki­ng verloopt blijkbaar vlot, vanuit België trekt er niemand meer met je mee naar de tornooien.

“Django heeft veel ervaring, hij weet wat hij moet zeggen tijdens de pauze. Dat zijn geen spectacula­ire tips, maar hij weet me wel in de juiste mindset aan tafel te brengen.”

Anderhalf jaar geleden verloor je de finale van de German Masters met 9-5 tegen Martin Gould. Wat heb van die nederlaag opgestoken?

“Dat ik minder snel moet panikeren. Je moet hier in China tien frames winnen om de zege te pakken, je mag niet te ver vooruitkij­ken.”

Intussen sta je op plaats 18 op de wereldrang­lijst, bij winst kom je voor het eerst in je carrière als vijftiende de top 16 binnen.

“Dat zou een mooie beloning zijn. Maar tijdens de match mag je niet te ver vooruit denken.” 165.000 euro vangt de winnaar van het China Championsh­ip, de helft van dat bedrag heeft Luca Brecel al op zak. 82.500 euro, die bijna integraal richting spaarreken­ing gaan. “Ik ben alleen van plan om mezelf op een roadtrip in de Verenigde Staten te trakteren”, aldus Luca Brecel, die sinds vorige week alle dure spullen heeft afgezworen. “Mensen vroegen me alleen nog naar de prijs van mijn dure horloge of met welke sportwagen ik rijd. Het gaat in het leven steeds minder over wie je bent, maar wel over wat je hebt. Daarom heb ik als statement mijn dure horloge uitgedaan en draag ik ook geen Louboutins meer aan tafel. Zo kunnen we weer over belangrijk­e dingen spreken.”

 ?? FOTO WORLD SNOOKER ?? Luca Brecel kan goed tegen de druk in China.
FOTO WORLD SNOOKER Luca Brecel kan goed tegen de druk in China.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium