Het Belang van Limburg

Hasseltse leerkracht­en zoeken oprit om te parkeren

Leerkracht­en Virga Jessecolle­ge zoeken parkeerpla­atsen in buurt van school

- Geert HOUBEN

Enkele leerkracht­en van het Virga Jessecolle­ge in Hasselt tonen zich creatief in de jacht op een parkeerpla­ats in de buurt van hun school. Via de rubriek Duizendpoo­t in deze krant lanceerden ze een oproep om een oprit te huren in de buurt van de Guffenslaa­n. “Anders moet ik op een betaalpark­ing staan of al om 7.15 uur naar school om een van de 35 plaatsen te bemachtige­n terwijl ik pas om 10 uur les moet geven”, klinkt het. Nog tien nachtjes slapen en de school begint weer. Een nachtmerri­e voor sommige leerlingen, maar blijkbaar ook voor wie in de buurt van de kleine ring een parkeerpla­ats probeert te bemachtige­n. “Op school hadden we het er met een paar collega’s over om de krant in te schakelen om een vrije oprit te vinden. Tussen 8 en 16 uur zijn de bewoners zelf werken en is de oprit vrij”, zegt een lerares, die liever anoniem blijft. “Sinds begin dit jaar zijn de plaatsen in het centrum nagenoeg overal betalend. Daardoor zijn de plekken achter het Cultureel Centrum snel bezet en de Boudewijnl­aan is dan weer meer bedoeld voor bezoekers van het ziekenhuis. Bijgevolg moet ik thuis al om 7.15 uur vertrekken om toch maar te kunnen parkeren aan de school als ik er tegen 7.45 uur arriveer. Dat is nog te doen, want dan ontbijt ik wel op school. Maar als ik pas rond 10 uur les moet geven, is het wat anders.” Haar oproep bleef alvast niet zonder succes. “Ik heb een telefoontj­e gehad dat ik achter het Cultureel Centrum op een oprit kan staan. Vrijdag heb ik een afspraak met de eigenaar om de praktische kant af te handelen.” De andere collega’s wachten nog op een oplossing.

Plooifiets

Directeur Gert Maex looft de creatieve houding van zijn personeel.

Habib El OUAKILI Schepen van Mobiliteit

“Chapeau dat ze een oplossing zoeken. Wij hebben hier maar 35 plaatsen voor ruim 180 personeels­leden. En ja, ik heb gemakkelij­k spreken omdat ik me op de directiepa­rking parkeer. Je kan twee dingen doen: zeggen dat het vroeger beter was of de situatie onder ogen zien en een oplossing zoeken. Ik heb liever dat ze het positief bekijken. Er zijn collega’s die dat al jaren doen. Er zijn er die een garage in de buurt huren en som- migen zetten hun wagen op een van de gratis parkings en nemen een plooifiets mee.”

Andere mentalitei­t

In 2012 opperde toenmalig mobiliteit­sschepen Rob Beenders al het idee van opritparke­ren. Er waren zelfs promotiepl­annen en een app die mensen moest samenbreng­en. De opbrengst zou schommelen tussen 0,5 en 5 euro per dag, maar het project stierf een stille dood. “Ik vrees dat opritparke­ren niet de oplossing is”, stelt mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “Te kleinschal­ig. Wel geloof ik in een duurzame mobiliteit vanaf de grote gratis parkings aan de rand van de Grote Ring zoals de Hawaii, de Alverberg, de carpool in de buurt van de Ikea … Momenteel is daar maar een bezettings­graad van amper 25 procent. Dat moet hoger door een betere verbinding naar het centrum aan te bieden via shuttles of gratis fietsen. Anderzijds moeten we er ons ook bij neerleggen dat parkeren voor een school niet meer mogelijk is. De ‘last mile’ of laatste honderden meters naar uw plaats in de binnenstad zullen per bus, fiets of te voet moeten. Er is gewoon niet voldoende plaats en we moeten een evenwicht voor de bewoners zoeken. Eind dit jaar moet het systeem van verkeersma­nagement een feit zijn, waardoor autobestuu­rders sneller een vrije plek via de ledborden aan de rand van de stad kunnen vinden. De mentalitei­t moet veranderen.”

We moeten de gratis randparkin­gs populairde­r maken door betere verbinding­en naar het centrum met shuttles of gratis fietsen

 ?? SERGE MINTEN ?? De schoolpark­ing van het college biedt plaats voor 35 auto’s en er zijn 180 personeels­leden.FOTO
SERGE MINTEN De schoolpark­ing van het college biedt plaats voor 35 auto’s en er zijn 180 personeels­leden.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium