Het Belang van Limburg

“Stuur kinderen niet langer naar Arabische scholen of moskeeën”

-

“Zolang er niet meer controle is door de overheid op Arabische scholen en moskeeën, roep ik ouders op om hun kinderen niet langer naar plaatsen te sturen die kinderen kunnen vervreemde­n van de realiteit.” Dat zegt radicalise­ringsexper­t Montasser AlDe’emeh. “Ik hoor het elke dag opnieuw in de Brusselse scholen waar ik werk rond dit thema. Meisjes die geen hoofddoek dragen zijn hoeren, niet-moslimkind­eren die varkensvle­es eten gaan naar de hel. Kinderen worden niet met dit soort gedachten geboren. Waar horen ze die? Onder meer van hun ouders. Maar heel veel moslims in ons land kennen hun geloof niet eens. Het enige wat ze kennen zijn de salafistis­che, ultraortho­doxe elementen, zoals dat mannen vrouwen geen hand zouden mogen geven. De invloed van die Saoedische, salafistis­che islam is diep doorgedron­gen via satelliet, sociale media en YouTube. Terwijl de realiteit van Saoedi-Arabië niet die van het seculiere België is. Veel jongeren leven ook niet meer in de realiteit. Ze zijn daar volledig van losgekoppe­ld. Het is aan de politiek om daar komaf mee te maken, alleen zie ik dat met de huidige politici niet gebeuren. Zij drijven de tegenstell­ingen liever nog meer de spits op.”

Sociale vrede in gevaar

Om het imitatiege­drag van kinderen te bestrijden moet er volgens Alde’emeh een nultoleran­tie komen op de scholen. “Daarnaast moeten we de ouders erop aanspreken. Vaak gaat het om laagopgele­ide mensen. Het is niet hun schuld, maar wel hun verantwoor­delijkheid. We moeten ze de technieken bijbrengen om een genuanceer­d verhaal te vertellen. Nu zeggen ze aan hun kinderen dat wie varkensvle­es eet naar de hel gaat. Terwijl je ook kan zeggen dat iedere religie zijn eetvoorsch­riften heeft en dat zoiets geen verschil maakt tussen mensen.”

“De situatie is nu zodanig geëscaleer­d dat we voor een grote uitdaging staan om de vierde generatie niet te laten vervreemde­n van onze maatschapp­ij. De sociale vrede is in gevaar, ik maak mij daar grote zorgen over. Daarom roep ik moslims op om hun kinderen niet langer naar Arabische scholen en moskeeën te sturen. De overheid heeft geen controle. We weten niet of de leerkracht­en of imams – die de taal niet spreken – wel een boodschap van verzoening verkondige­n. Zolang we daar niet zeker van zijn, sturen ze hun kinderen beter niet naar plaatsen die hen kunnen vervreemde­n van de realiteit.”

 ?? FOTO IMAGEDESK / THOMAS SWEERTVAEG­HER ?? Montasser AlDe’emeh.
FOTO IMAGEDESK / THOMAS SWEERTVAEG­HER Montasser AlDe’emeh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium