Het Belang van Limburg

Maasmechel­se oplichter in eigen huis opgepakt voor eerdere veroordeli­ng

- Marij WYERS/Shauni DEFERM

De malafide tuinaannem­er J.C. uit Maasmechel­en, die een koppel uit Rotem 12.000 euro aftroggeld­e, zit sinds vorig weekend in de gevangenis. De politie arresteerd­e de 33-jarige verdachte nadat een andere ‘boze’ gedupeerde er ging aanbellen om zijn 5.000 euro terug te eisen. De aanhouding is een gevolg van een eerdere veroordeli­ng tot een gevangenis­straf van 30 maanden voor oplichting.

MAASMECHEL­EN -

Het gedupeerde koppel - Jimmy Gerrits en Michella Lemmens noemden J.C. in onze maandagkra­nt al een meester-manipulato­r. Blijkbaar was de verdachte niet aan zijn proefstuk toe. In juni vorig jaar veroordeel­de de correction­ele rechter in Tongeren hem al voor herhaaldel­ijke oplichting­en en afpersing, voor een totaalbedr­ag van 100.000 euro.

Hij ontfutseld­e onder andere geld voor de aankoop van elektronis­che toestellen, gaf zich uit als bedrijfsle­ider en vroeg sollicitan­ten om kredieten te ontlenen, en hij beloofde investerin­gen in goudaandel­en. J.C. slaagde er bovendien in een auto te ‘kopen’ zonder te betalen. De rechter beval hem die 100.000 euro terug te betalen aan de gedupeerde­n. J.C. kreeg een celstraf van 30 maanden en een geldboete van 600 euro, beiden met de helft uitstel. Maar de veroordeel­de oplichter ontliep zijn straf en hij liet zich niet opsluiten.

Erger nog. De onbetrouwb­are man ging gewoon voort met het bedriegen en afzetten, net zoals het openbaar ministerie hem had omschreven. “Leugens hier en leugens daar. Hij hanteert telkens dezelfde modus operandi: jonge en naïeve slachtoffe­rs zorgvuldig uitkiezen, hun vertrouwen winnen en dan toeslaan.”

De politie van Tongeren kon een half jaar later een nieuw onderzoek rond oplichting­spraktijke­n afronden. Er waren meerdere klachten over aankopen

Hij hanteert telkens dezelfde modus operandi: jonge en naïeve slachtoffe­rs zorgvuldig uitkiezen, hun vertrouwen winnen en dan toeslaan

Karakteris­ering door openbaar ministerie die nooit werden betaald. Dat dossier is intussen ook overgemaak­t aan het parket.

In eigen handen

Sinds enkele weken werkt de politie Maasland rond de klacht van een koppel uit Rotem. Die leenden 12.000 euro voor de aanleg van hun tuin. De oplichter heeft een puinhoop achtergela­ten. Het koppel is ten einde raad en hoopt dat ze hun geld ooit terugzien. Afgelopen weekend werd het een andere gefrustree­rde gedupeerde te veel. Die trok naar het huis van J.C. in Maasmechel­en. De man was voor 5.000 euro opgelicht. De gedupeerde belde naar de politie om aan te kondigen dat hij zijn ‘recht’ in eigen handen zou nemen wanneer er niet zou worden ingegrepen. Even later sloot de politie de straat af en werd overgegaan tot de arrestatie van de Maasmechel­aar. J.C. werd overgebrac­ht naar de gevangenis voor het uitzitten van zijn straf.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jimmy Gerrits met dochtertje Nova, bij de puinhoop die ‘tuinaannem­er’ J.C. bij hen achterliet.
FOTO TOM PALMAERS Jimmy Gerrits met dochtertje Nova, bij de puinhoop die ‘tuinaannem­er’ J.C. bij hen achterliet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium