Het Belang van Limburg

“Deze zomervakan­tie was er geen enkele topdag”

Kwakkelwee­r streep door de rekening van openluchtz­wembaden

- Ruben STEEGEN

Het kwakkelwee­r van de afgelopen twee maanden dreigt de uitbaters van de Limburgse openluchtz­wembaden met een financiële kater op te zadelen. “Een van de slechtste zomers ooit”, zucht Jacques Buels van zwembad ‘t Soete Dal in Zutendaal. Openluchtz­wembad Terlaemen in Heusden-Zolder moest in augustus zelfs geregeld de deuren gesloten houden. “Er kwam zelfs niet genoeg volk opdagen om de redder en onze jobstudent­en mee te betalen.” Wie in België een openluchtz­wembad uitbaat, weet dat hij geen twee maanden hoogzomer mag verwachten. “Maar zo erg als juli en augustus 2017 heb ik het al héél lang niet meer geweten”, jammert Buels. “Juni was nochtans fantastisc­h begonnen, maar onze sector moet het van de schoolvaka­ntie hebben. En die is helaas grotendeel­s in het water gevallen. De dagjesmens­en zijn volledig weggebleve­n.”

Niet dat het elke dag regende, maar langdurig warm en droog is het deze zomer bijna niet geweest. “De Belg zoekt pas na een paar echt hete dagen verkoeling op, en zo’n tropische periode is dit jaar uitgebleve­n.”

Woensdag zwemweer

De weerstatis­tieken geven Buels gelijk: de laatste keer dat de maximumtem­peratuur in Ukkel nog dertig graden of meer bereikte, dateert al van 22 juni. Daarna werd het geen enkele keer nog tropisch warm.

In Heusden-Zolder stonden bezoekers van openluchtz­wembad Terlaemen de laatste twee weken zelfs meer voor een gesloten dan een open poort. “De deuren openhouden, had geen zin. Bij temperatur­en rond 20 graden en een grijze hemel daagt hier nauwelijks vijftien man op. Die inkomsten zijn niet eens voldoende om onze redder en jobstudent­en mee te betalen”, zegt schatbewaa­rder Rita Gilis.

Ze hoopt dat het kwik morgen de voorspelde 28 graden in Limburg haalt. “Sinds maandag zijn we weer open. Hier ligt nog een grote voorraad ijsjes en chips die we aan het begin van de zomer hadden ingeslagen. Die raakten met dit kwakkelwee­r uiteraard niet verkocht.”

Helft van de bezoekers

In Tongeren trok het openluchtz­wembad in het Pliniuspar­k de afgelopen maanden de helft minder bezoekers in vergelijki­ng met vorig jaar. “Eigenlijk hebben we deze schoolvaka­ntie geen enkele topdag van 1.000 bezoekers of meer gehad. Als het al mooi was, begon het namiddag vaak te regenen.”

Jacques Buels van ’t Soete dal kijkt nu al uit naar het volgende seizoen. “Een openluchtb­ad in dit land runnen, is sowieso een riskante business. (lacht) Maar één topzomer met tropische temperatur­en kan gelukkig veel goedmaken.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Het handjevol zwemmers in openluchtb­ad Terlaemen had maandag het zwembad (bijna) voor zich alleen.
Foto SERGE MINTEN Het handjevol zwemmers in openluchtb­ad Terlaemen had maandag het zwembad (bijna) voor zich alleen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium