Het Belang van Limburg

Zeldzame eclips is “evenement van de eeuw”

-

Van west naar oost was maandag een volledige zonsverdui­stering te zien in de VS. Duizenden Amerikanen keken er al weken naar uit. Ook de Amerikaans­e president Donald Trump, zijn echtgenote Melania, zoon Barron en dochter Ivanka volgden het schouwspel. postzegels of T-shirts met het opschrift Eclipse it. Er waren speciale donuts voor verkocht. En wie veel geld had, kon zelfs een boottocht boeken onder de

baan van het natuurvers­chijnsel en tijdens de eclips getrakteer­d worden op een optreden van Bonnie Tyler die ‘Total eclipse of the heart’ zong, haar hit van 34 jaar geleden. Alles was in gereedheid gebracht voor het “evenement van de eeuw”, gisteravon­d vanaf 19 uur Belgische tijd. Niet verwonderl­ijk dat het zoveel Amerikanen op de been bracht, want de laatste totale verduister­ing dateert al van 1979. Bovendien is het de eerste coast to coast-verduister­ing sinds 1918. De totale verduister­ing liep in een baan van twee uur tijd van de west- naar oostkust, 14 staten over van Oregon tot South Carolina. Een totale zonsverdui­stering over zo’n groot en dichtbevol­kt gebied is zeldzaam.

Van dat spektakel was bij ons enBrilletj­es, kel een gedeelteli­jke eclips te zien, al zorgde NASA er met een livestream wel voor dat de rest van de wereld de volledige zonsverdui­stering ook kon bewonderen.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? De totale verduister­ing liep in een baan van twee uur tijd van de west- naar oostkust.
FOTO AFP De totale verduister­ing liep in een baan van twee uur tijd van de west- naar oostkust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium