Het Belang van Limburg

Strijdvaar­dige Elio Di Rupo (PS) schrijft boek over toekomst van socialisme

- Liliana CASAGRANDE

Elio Di Rupo blijft PS-voorzitter tot 2019, tot na de verkiezing­en. Dat zei hij maandag bij de voorstelli­ng van zijn boek ‘Nouvelles conquêtes’, dat een mengeling is tussen een biografie en een politiek pamflet. En wat dan met de kandidatuu­r van Paul Magnette? “Ik weet dat de pers dat amusant vindt, maar hij heeft toch al tien keer gezegd dat die vraag niet relevant is.”

BRUSSEL -

In onberispel­ijk wit hemd, in een smalle jeans en op sneakers, zo stelde Di Rupo zijn boek voor. Fit en strijdvaar­dig. Hij nam ook uitgebreid de tijd om iedereen persoonlij­k de hand te drukken en herhaalde meer dan eens wat het verschil is tussen het communisme van PTB-PVDA en het socialisme van de PS. “Zij zijn koel, ze tonen geen empathie. Wij zijn warm.” Het boek gaat niet alleen over het socialisme, maar ook over Di Rupo zelf. Zijn testament? “Nee, integendee­l. Mijn visie op de toekomst. Het is sinds 1983 geleden dat we nog eens neerschrev­en waar de partij voor staat. Het gaat om een actualisat­ie van het socialisme.”

Kluwen

Voor het boek van Di Rupo was er veel belangstel­ling, ook al omdat zijn partij nog een andere klap moet verwerken. Ze zijn in juni uit de Waalse regering gegooid en de cdH wil hen ook nog uit die van de Franstalig­e gemeenscha­p en die van Brussel duwen. De onderhande­lingen over de nieuwe coalities zijn gisteren hervat. Intussen wil Olivier Maingain (Défi) alleen meedoen met cdH en MR als MR orde op zaken stelt in de stad Brussel én in Luik. Dat maakt die hele onderhande­lingen een verschrikk­elijk ingewikkel­d kluwen. Maar ook daarover wilde Di Rupo voorlopig nog niet te veel kwijt.

Elio DI RUPO Op de voorstelli­ng van zijn toekomstpr­oject voor het socialisme was in elk geval geen enkel PSkopstuk aanwezig. Daar moeten we volgens Di Rupo niets achter zoeken. ’s Morgens was er namelijk al een uitgebreid partijbure­au geweest over 123 voorstelle­n voor de ‘ideeënwerf’ die de PS onder zijn leiding wil realiseren. Die zijn goedgekeur­d en moeten nog allemaal verder verteld worden aan de militanten. Op het partijbure­au waren de kopstukken wel aanwe- zig, behalve Magnette die met vakantie is.

Minder werken

Di Rupo pleit voor een forse inkrimping van de werkweek. Die moet afslanken naar vier dagen. De vijfde dag kan dan iemand anders aan de slag gaan. “Voor elke vijf mensen kan er dus een job bijkomen”, rekent Di Rupo uit. “We hebben al 1.001 formules uitgeprobe­erd om meer jobs te creëren, maar niets is echt gelukt. En de werklooshe­id is vooral in het zuiden van het land nog altijd zeer hoog.” Wie minder werkt, krijgt doorgaans ook minder pensioen, maar dat mag van Di Rupo niet het geval zijn. “De sociale beschermin­g blijft dezelfde.” Die vier dagen zullen in zijn plan niet optioneel zijn. “Dat wordt verplicht, maar je kan het wel soepel invullen. Je kan bijvoorbee­ld ook drie weken voltijds werken en dan een week vrij nemen.” Met wat we dat allemaal betalen? “Je zal ook minder werklooshe­idsvergoed­ingen moeten uitkeren.”

Populisten

Di Rupo wil ook een betere verdeling van de rijkdom, want het feit dat wat hij ‘populisten’ noemt lees PTB-PVDA - in de peilingen beter scoren dan PS, heeft volgens hem te maken met de 15 procent van de Belgen die in armoede leven. “De beurs heeft vorig jaar 18 miljard uitgekeerd aan twintig bedrijven. Zouden die aandeelhou­ders ook geen genoegen nemen met 7 miljard? Met dat geld kun je dan elke werkende mens 177 euro per maand meer geven.”

Voor elke 5 mensen die 4 dagen per week werken, kan er een job bijkomen De beurs heeft vorig jaar 18 miljard uitgekeerd aan twintig bedrijven. Zouden die aandeelhou­ders ook geen genoegen nemen met 7 miljard?

Cannabis

Elio DI RUPO Verder wil Di Rupo de productie en verdeling van cannabis aan de staat overlaten, zodat de criminelen hier niet meer aan kunnen verdienen. En het pensioen moet weer naar 65 jaar. Mensen moeten ook elk individuee­l hun sociale rechten opbouwen, samenwonen mag ook niet financieel gestraft worden. “Iedereen moet kunnen wonen waar hij wil, dat mag geen beperking zijn voor je inkomen of uitkeringe­n.”

Di Rupo pleit ook voor volledig gratis onderwijs en voor leerplicht vanaf 3 jaar.

Di Rupo wil ook de economie ‘democratis­eren’. Hij wil dat ook werknemers in bedrijf zeggenscha­p krijgen via een eigen raad van bestuur. En een baas mag nooit meer dan vijftien keer verdienen dan zijn goedkoopst­e werknemer.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Di Rupo stelde “zijn toekomstvi­sie” ‘Nouvelles conquêtes’ gisteren voor.
FOTO PHOTO NEWS Di Rupo stelde “zijn toekomstvi­sie” ‘Nouvelles conquêtes’ gisteren voor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium