Het Belang van Limburg

“Het was een ongeluk. Ik heb haar een zeegraf gegeven”

Fantast/uitvinder Madsen geeft nieuwe versie over dood van journalist­e in zijn duikboot

- Willy DE BUCK

Een reportage over de Deense uitvinder en duikbootei­genaar Peter Madsen (46) is voor de Zweedse journalist­e Kim Wall (30) fataal afgelopen. Volgens Madsen stierf ze bij een ongeluk in zijn onderzeeër, maar er is duidelijk meer aan de hand. De duikboot is intussen geborgen, en voor de kust van Kopenhagen wordt al dagen naar het lichaam van Kim Wall gezocht. Het is een moeilijk karakter, ingenieur/uitvinder/fantast Peter Madsen. Met wie hij ook samenwerkt, altijd komt er ruzie van. Dat was zo toen hij zijn onderzeeer Nautilus bouwde en dat was niet anders toen hij aan een raket werkte om toeristen de ruimte in te schieten. Meer dan veertig medewerker­s van het zelfverkla­arde genie zijn de voorbije jaren opgestapt omdat de man effenaf onuitstaan­baar is.

Heeft het met journalist­e Kim Wall ook gebotst toen ze samen voor de kust van Kopenhagen een tochtje onder water maakten? Best mogelijk. Voorlopig beschuldig­t de politie hem van onvrijwill­ige doodslag – een ongeval dus – maar dat kan veranderen naarmate het onderzoek vordert en Peter Madsen op steeds meer leugens betrapt wordt.

Wall werkte als freelancer voor ‘The New York Times’ en ‘The Guardian’. In de duikboot van Madsen had ze op donderdaga­vond 10 augustus de haven van Refshaleoe­n, in de buurt van Kopenhagen, verlaten. De duikboot werd daarna nog driemaal gespot door andere schepen.

Gezonken

Maar vrijdagoch­tend kwam er een spectacula­ir einde aan de trip. Peter Madsen stuurde een noodsignaa­l uit en kort daarop zonk de Nautilus in nog geen dertig seconden naar de bodem van de zee. De mariniers die hem met een seahawk-helikopter te hulp snelden, zagen het voor hun stomverbaa­sde ogen gebeuren.

“Een klein probleempj­e met een haperend ventiel van een ballasttan­k. De duikboot verloor daardoor zijn stabilitei­t, en plots zat ik met een groot probleem”, zei Madsen dezelfde dag nogal lacherig tegen Deense tv-reporters.

Zeegraf

Die wilden vooral weten waar Kim Wall was, want haar vriend had haar midden in de nacht als vermist opgegeven. “Ah, die heb ik gisteravon­d al afgezet aan een restaurant in Refshaleoe­n’, zei Madsen. Maar op de beelden van de bewakingsc­amera aan het eethuis was daar niets van te zien. Na enkele nachten sudderen in de cel stuurde Madsen zijn verhaal al wat bij, en gaf hij toe dat hij de duikboot opzettelij­k had laten zinken. Maar over het lot van Kim Wall bleven heel Zweden en Denemarken gissen. Tot Madsen afgelopen weekend bekende dat de journalist­e bij een ongeluk aan boord om het leven was gekomen. Waarna Madsen haar naar eigen zeggen had “begraven” op zee. Een mooie manier om te zeggen dat hij haar overboord had gedumpt.

Zijn onderzeeër – met zijn 18 meter en 40 ton is het de grootste privéduikb­oot – was intussen al op het droge gehesen, maar na zo veel uren in het zoute water konden geen DNA-sporen meer gevonden worden. En hoewel de politie de vaarroute vrij nauwkeurig kon reconstrue­ren, werd ook van het lichaam van de journalist­e geen enkel spoor gevonden.

De derde duikboot al

“Zolang ik leef zal er geen vrede zijn op de duikboot”, zei Madsen zelf toen hij in 2015 na een vlammend dispuut met zijn mede-investeerd­ers de enige eigenaar werd van de UC3 Nautilus. Dat lijkt nu op een wel zeer macabere manier bevestigd te worden. De UC3 Nautilus was eigenlijk de derde en de grootste onderzeeër die Madsen in 2008 bouwde. Een slordige 200.000 euro kostte het gevaarte. Geld dat Madsen – zoals al zijn projecten – via crowdfundi­ng bijeen kreeg. De bedoeling was om onder water toeristisc­he rondvaarte­n te organisere­n, maar toen de overheid daarvoor geen toelating gaf, zette Madsen de boot in voor onderwater­expedities en rondvaarte­n boven water.

 ?? FOTO AFP/EPA ?? De duikboot van Peter Madsen (rechts) werd door de politie volledig doorzocht, maar het zoute zeewater heeft alle DNA-sporen vernietigd.
FOTO AFP/EPA De duikboot van Peter Madsen (rechts) werd door de politie volledig doorzocht, maar het zoute zeewater heeft alle DNA-sporen vernietigd.
 ??  ??
 ?? EPA ?? Het lichaam van Kim Wall is nog altijd niet gevonden.FOTO
EPA Het lichaam van Kim Wall is nog altijd niet gevonden.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium