Het Belang van Limburg

Dalen in koele schoonheid

-

Er is een grens aan wat je als actieve toerist kan doen bij een temperatuu­r van 40 graden. Slenteren in idyllische dorpjes wordt al snel een bijzonder zweterige ondernemin­g en als zelfs het zeewater geen verkoeling brengt, moet je op zoek naar alternatie­ven. In het Kroatische Istrië is dat 66 meter onder de grond. Op weg naar Istrië zou het zonde zijn om een prachtland als Slovenië links te laten liggen. Zeker met twee tienerjong­ens op de achterbank kan je een vakantie niet spectacula­irder beginnen dan met een canyoning-trip in de buurt van het pittoreske Bled. Tot zover het actieve gedeelte, want hoe verder we het vroegere Joegoslavi­ë intrekken, hoe heter het wordt. Bloedheet. Als we uit de wagen stappen aan de camping in Rovinj, blijft het asfalt haast aan je zolen kleven. De herinnerin­g is wat vaag als je hersenen zeven dagen lang koken, maar stadjes als Rovinj, Pula, Porec en de dorpjes op de toppen van de grote, groene heuvels in het Toscane van de Balkan zijn stuk voor stuk een bezoek waard. En op gastronomi­sch vlak lijkt Istrië de Italiaanse buren van over het water zelfs naar de kroon te steken.

Maar goed, er is dus die loden hitte, zelfs de Adriatisch­e zee biedt geen verkoeling. De enige plek in Istrië die dat wel doet, is een geomorfolo­gisch natuurmonu­ment oftewel een gat in de grond: de Baredine-grot. In een sprookjesa­chtig decor van stalagmiet­en en stalactiet­en en andere ondergrond­se sculpturen, daal je 66 meter langs 300 meter ijzeren trappen onder de grond. Met een beetje verbeeldin­g kom je de maagd Maria, het lichaam van de herderin Milka en de scheve toren van Pisa tegen. En ja, het is er fris: amper 14 graden.

Het hoogtepunt van de rondleidin­g zou volgens de gids helemaal onderaan moeten liggen: een spookachti­ge salamander van 20 centimeter lang die enkel in de Balkan voorkomt. De Proteus of olm is blind, leeft zijn hele leven (hij kan tot 70 jaar oud worden) onder water en kan wel 10 jaar zonder voedsel. Het is maar een kleine voetnoot in een fascineren­de en vooral koele afdaling.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium