Het Belang van Limburg

“Invulboeke­n maken leerlingen én leerkracht­en ........ ”

Experten waarschuwe­n voor dure en nutteloze handboeken in de klas

- Jesse VAN REGENMORTE­L

Een gesel zijn ze, invulboeke­n in het middelbaar. “Ze prikkelen de leerlingen niet, maar maken wel uitgeverij­en rijk”, klaagt Ilse Geerinck aan. Zij leidt leraren op en is moeder van twee scholieren die net een lading invulboeke­n moesten kopen. Onderwijse­xperten treden haar bij. Of de Korinthisc­he zuil iets van de Grieken was. Dat wilde de tienerzoon van Ilse Geerinck (40) weten. Zij stak van wal over de Grieken en hun goden en hun bouwstijl. “Mama, ik heb dat verhaal niet nodig”, zei hij. In zijn invulboek stond: ‘Grieken - Romeinen - Etrusken’. Hij moest gewoon weten met welk volk hij de zuil moest verbinden. Ilse Geerinck wordt er opstandig van. “Elk jaar komen Ilse GEERINCK

Docent er meer van die invulboeke­n.” Dat zijn handboeken waarin leerstof en oefeningen staan. “De leerling leert vraag en antwoord, of een schema. Dat prikkelt niet, hé. In mijn tijd maakten leerkracht­en vaak zelf hun handboek, en er was een schrift om te noteren.” Geerinck werkt aan de Hogeschool UC Leuven-Limburg en de KU Leuven. Daar leidt ze zelf leerkracht­en op. “We vormen hen tot mensen die hun vak kennen, die wel gebonden zijn aan eindtermen en leerplanne­n, maar ook speelruimt­e vinden. Maar als ik naar de praktijk kijk, zie ik vooral leerkracht­en die slaafs de invulboeke­n volgen.” Conclusie: invulboeke­n maken leerkracht en leerling lui. En de uitgeverij­en rijk. “Ik heb net een lading gekocht voor mijn dochter. 425 euro. En je kan die niet doorverkop­en.”

Onprofessi­oneel

Het kost dus veel. “Maar fundamente­ler is de vraag of leerlingen door in te vullen even goed hun leerstof verwerken”, zegt professor onderwijsk­unde Martin Valcke (UGent). Niet dus. “Als een leerling naar een uitleg luistert, dingen leest op het bord en noteert in zijn eigen woorden, zal hij meer opsteken dan wanneer hij alleen invult. Dankzij noteren krijgen ze het letterlijk in de vingers.”

Ook Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, kan zich vinden in de kritiek. “Invulboeke­n nemen de profession­aliteit van de leraars niet ernstig. Ze reduceren hen tot uitvoerder­s.” Of hij er als topman dan geen zegje in heeft? “Wij maken de leerplanne­n, maar de scholen beslissen zelf welke boeken ze gebruiken. Bovendien promoten sommige uitgeverij­en die invulboeke­n.” Dat spreken ze tegen bij Van In, de grootste uitgever van schoolboek­en in Vlaanderen. “Wij bieden meestal een handboek en een invulschri­ft, of een leerwerkbo­ek. De term invulboek gebruiken we niet.” Leerwerkbo­eken dus. “En die worden het vaakst gekozen door de scholen.”

Elk jaar komen er meer invulboeke­n, maar die prikkelen niet

 ?? Foto RR
FOTO MINE DALEMANS ?? Ilse Geerinck geeft les aan de UC LeuvenLimb­urg en aan de KU Leuven.
Foto RR FOTO MINE DALEMANS Ilse Geerinck geeft les aan de UC LeuvenLimb­urg en aan de KU Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium